Aantal verkeersdoden afgelopen jaar sterk gedaald

Nooit vielen er in onze provincie minder verkeersdoden dan het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid. Zo zijn er op de Vlaams-Brabantse wegen in 2016 34 mensen om het leven gekomen, dat zijn er nog altijd veel, maar toch 13 minder dan in 2015. Ook op de Vlaamse wegen trekt de dalende trend zich door.

Voor het derde jaar op rij daalt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in onze regio. In 2016 zijn vielen 34 doden op de vlaams-brabantse wegen te betreuren. Een daling van 13 verkeersdoden ten opzichte van het jaar voordien en het laagst aantal in onze provincie sinds de metingen.

Er zijn wel meer dodelijke ongevallen met vrachtwagens gebeurd, en om dat te kunnen verklaren is het BIVV met een diepteonderzoek gestart. Er vielen er in onze regio afgelopen jaar ook minder gewonden in het verkeer. 77 ten opzichte van het jaar voordien. En daarmee zet onze regio de dalende trend voor het vijfde jaar op rij verder. Voor de afname van het aantal verkeersslachtoffers zijn enkele verklaringen. 

"Langs de ene kant zijn er natuurlijk veel infrastructuurwerken geweest, een aantal zwarte punten zijn aangepakt, er zijn ook meer alcoholcontroles meer snelheidscontroles en bovendien worden de wagens ook steeds veiliger. Maar er is ook op veel plaatsen bijvoorbeeld ook ingezet op een zone 30. Op die plaatsen is er toch wel een bewustzijn gegroeid bij mensen, zeker naar kwetsbare weggebruikers toe dat ze extra voorzichtig moeten zijn", zegt woordvoerder van het BIVV Stef Willems.

Minister van mobiliteit Ben Weyts wil het aantal verkeersdoden nog verder laten dalen met ondermeer met snelheidsbeperkingen tot 70km/u buiten de bebouwde kom en meer trajectcontroles op de snelwegen.