CO2-uitstoot in Vlaams-Brabant met amper 1,5 procent gedaald in 5 jaar tijd

In vijf jaar tijd is de CO2-uitstoot van alle gemeentes in Oost-Brabant met amper 1,5 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid. Zo'n kleine daling is slecht nieuws, want ons land heeft zich geëngageerd om de uitstoot tegen 2020 met 20 procent te doen dalen. In Leuven stijgt de uitstoot zelfs met 5 procent.

Het onderstaande kaartje geeft de evolutie weer van de CO2-uitstoot van 2011 tot 2015 op basis van cijfers van de Vlaamse overheid. De groene gemeentes stoten minder CO2 uit, de rode méér. 12 gemeenten stoten meer uit, 18 MINDER, al is dat meestal een heel kleine daling. Opvallend: Leuven, dat onlangs nog een Europese prijs wegkaapte voor zijn klimaatvriendelijke initiatieven, is op Bierbeek na de slechtste leerling van de klas: het stoot ruim 5 procent meer CO2 uit. Op de derde plaats volgt Kortenberg, op nummer vier Boortmeerbeek met 3,6 procent meer CO2 in 2015.

Leuven betwist de cijfers wel: het gebruikt zélf een ander meetsysteem dat - naar eigen zeggen - accurater is en toevalligheden als een warme winter waardoor huishoudens minder hoeven te stoken - uitsluit. Volgens die berekening van 2010 tot en met 2016, stoot Leuven 10 procent minder CO2 uit.  Maar dat is nog altijd te weinig om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn, zoals Leuven wil.