Leuvens erfgoed heeft 11 miljoen euro nodig

Elf miljoen euro. Dat is wat het Leuvense erfgoed van Vlaanderen nodig heeft om alle 21 historische panden te restaureren. Ze staan allemaal op de wachtlijst in de hoop dat minister van Onroerend Erfgoed Bourgeois ze goedkeurt.

Het majestueuze Mariabeeld op de Keizersberg. De muren waarop het beeld rust, moeten verstevigd worden. En daarom zal het beeld uit elkaar moeten gehaald worden. Tenminste als Vlaanderen met geld over de brug komt. En bovendien: Het Mariabeeld, de burchtmuur en waterput staan pas achtste op het lijstje.

Hetzelfde geldt voor de Sint-Michielskerk. Nu de stabiliteitswerken daar rond zijn, is het tijd om de buitenkant op te frissen: de gevels moeten gereinigd worden, stenen vervangen.

Ook op de wachtlijst: de leegstaande gebouwen van de Abdij van Vlierbeek. Een brand in november vorig jaar vernielde onder meer het abtskwartier, het tuinprieel en de paardenstal.  Of de subsidie-aanvraag, nog vóór de brand ingediend, alle kosten dekt is nog de vraag. De brand zorgde voor bijkomende schade. Het stadsbestuur maakt samen met de verzekeringsmaatschappijen het plaatje op om na te gaan of hun tussenkomst voldoende zijn.

Ook de KU Leuven heeft geld aangevraagd. Ze wil onder andere de Universiteitshal aanpakken en de plafondschilderijen in het Arenbergkasteel bijwerken