Stad wil autoluw centrum

Leuven wil het stadscentrum autoluw maken en daarvoor moeten er 600 parkeerplaatsen verdwijnen, waaronder die op de Vismarkt en de buurt errond. Ook op de vernieuwde Hertogensite komen geen bezoekersparkings. Een belangrijke rol in het plan is weggelegd voor een nieuwe ondergrondse parking aan park De Bruul.

De stad wil een autoluw centrum. “Dat betekent dat er waarschijnlijk een uitbreiding komt van het voetgangersgebied, van het kernwinkelgebied en dat er een aantal verkeersluwe straten komen, waar bijvoorbeeld alleen de bewoners kunnen parkeren”, zegt schepen Carl Devlies.

De nieuwe parking aan De Bruul moet het verlies van parkeerplaatsen in het centrum compenseren. Het stadsbestuur wil ook duidelijkheid creëren voor bezoekers die met de auto komen door hen via lussen naar twee parkings te leiden. De eerste lus gaat via de Kapucijnenvoer naar de parking op het Sint-Jacobsplein en via de Tervuursestraat terug uit de stad. De tweede lus leidt bezoekers via de Donkerstraat naar de nieuwe Bruulparking en langs de Tessenstraat en Brusselsestraat weer uit de stad.

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de plannen voor een parking aan park De Bruul. Zeker met in het achterhoofd het Waterviewproject aan de Vaartkom dat op korte termijn al voor duizend extra plaatsen zorgt. Volgens hen benut de stad de mogelijkheden die er nu al zijn dan ook te weinig.

Het stadsbestuur gaat de plannen voorleggen aan de gemeenteraad. Als alles goed gaat, start de bouw van de parking in 2017.