Zomer in Leuven

Ooit was Leuven een godverlaten hol tijdens de zomer, wanneer de studenten weg waren. Of dat lezen we toch in de geschiedenisboeken. In de jaren ’80 kwam daar verandering in dankzij verschillende zomeranimatieprojecten. Een aantal daarvan hebben de tand des tijds overleefd. 5 weken lang zenden we reportages uit over de evenementen die tegenwoordig nog altijd de Leuvense zomer opfleuren: Leuven in scène, Beleuvenissen en Hapje Tapje. Je kan de reportages zien, elke woensdag na het nieuws op ROB-tv.

Woensdag 9 juli: Leuven in Scène 

Het eerste evenement waar we een reportage over maken is Leuven in scène. Met een mix van straattheater en -animatie, hedendaagse circusacts en zelfs virtual reality is het festival niet zomaar in een woord te vatten. Maar één zaak staat vast: het spreekt visueel erg tot de verbeelding.

Leuven in scène kent zijn oorsprong ergens helemaal anders. Sinds de jaren ’50 werden er in Leuven bierfeesten georganiseerd. Later gebeurde dat ook onder de noemer: luister van Leuven, maar in 2003 besloot de stad het festival om te vormen tot een nieuw hedendaags concept. Leuven in Scène was geboren. Tot vorig jaar vond het festival plaats tijdens het weekend van Pinksteren, sinds dit jaar opent het de zomeranimatie in juli.

In de aanloop van het festival volgden wij drie bijzondere artiesten uit de regio die elk met hun eigen act uitpakken op het festival: Filip Sterckx & Antoon Verbeeck van Skullmapping, Katleen Ravoet van Les Triplettes en Cirque du Platzak, en tot slot Jan Willem Maes van Les P’tits Bras.


| Share