Nieuws

Op deze manier wordt het Kasteel van Horst gestabiliseerd

Begin dit jaar werd duidelijk dat de stabiliteitsproblemen van het Kasteel van Horst ernstiger zijn dan gedacht. Intussen heeft erfgoedstichting Herita in detail onderzocht op welke manier het kasteel best kan worden gestabiliseerd. 

Lees hieronder het persbericht van erfgoedstichting Herita:

Onder de brug, de kapel en het kasteel zullen jetgroutpalen worden geboord. Onder de donjon (de rechthoekige woontoren) is dat niet nodig. De boringen gebeuren aan de zijkant van de gebouwen en gaan met een helling van 5 graden door de funderingen. Eerst gebeurt er een kernboring waarmee materie uit de bodem wordt gehaald. De cilindrische bodemstalen die daarbij naar boven komen, geven een mooi beeld van de verschillende funderingslagen. In het geval van het Kasteel van Horst is dat een mengeling van natuur- en baksteen.
 Na de kernboring wordt er grout in de vrijgekomen ruimte geïnjecteerd: dat is een mengeling van cement, water en perslucht die onder zeer hoge druk homogeen wordt vermengd met de aanwezige grond, waarna binding optreedt. De stabilisatiepalen hebben een minimumdiameter van 60 centimeter en bereiken na 3 dagen al een hardheid van 80%. Na 28 dagen is de uitharding compleet en bereiken de gevormde palen hun maximale sterkte.
 Herita gaat nu op zoek naar een algemene restauratie aannemer via een openbare aanbesteding. De restauratie wordt gepland om van start te gaan in 2023. De stabilisatiewerken zullen daarbij als eerste fase worden aangevat.