Dit is nieuwe zonnewagen van Innoptus Solar Team: "Twee aerodynamische vinnen zijn wereldprimeur"
Een groter zonnepaneel, een kleinere batterij en vooral twee aerodynamische vinnen: dat zijn de pronkstukken van Infinite Apollo, de nieuwste zonnewagen van het Innoptus Solar Team van de KU Leuven. Vooral de dubbele vinnen zijn opvallend en ook nog eens een wereldprimeur. De vinnen zitten achter de cockpit en moeten de ingenieursstudenten meer snelheid, stabiliteit en energie-efficiëntie bezorgen ten opzichte van de concurrentie. Want laat er geen twijfel over bestaan: deze zomer gaat het Solar Team met de Infinite Apollo voor een derde opeenvolgende wereldtitel.
Nieuwe aerodynamische vinnen en groter zonnepaneel
Met de Infinite Apollo willen de ingenieursstudenten van de KU Leuven een nieuwe wereldtitel behalen. Eén van de pronkstukken van de wagen zijn twee aerodynamische vinnen, pal achter de cockpit.
"Dankzij de twee vinnen kunnen we afhankelijk van de weersomstandigheden kiezen welke we gebruiken." Julie ter Hark, Aerodynamische ingenieur Innoptus Solar Team
En de vinnen hebben volgens ter Hark nog meer voordelen: "We kunnen ook de hoogte instellen en we winnen aan flexibiliteit en efficiëntie." En dat is niet alles: de zonnewagen heeft ook een volledig nieuw zonnepaneel. Het is de helft groter, maar door een nieuw reglement is de batterijcapaciteit nog maar 3kwh, een derde van het vorige. De zonnewagen legt wel nog altijd meer dan 300 kilometer af op zonne-energie. Het Solar Team werkt voor het zonnepaneel samen met groene technologiegigant LONGi, een win-win volgens beide partijen. "Dit is een voorbeeld van hoe cellen uit het lab realiteit kunnen worden", zegt Maarten Vansteenkiste over de samenwerking.
"Wij hopen de batterij die wij in extreme omstandigheden testen, binnenkort ook op de markt terug te zien." Maarten Vansteenkiste, High voltage Innoptus Solar Team - Tervuren
Derde opeenvolgende titel?
Het moet allemaal resulteren in een derde opeenvolgende wereldtitel. Al is er ook op het WK een nieuwigheid: de Solar Challenge wordt tijdens de Australische winter gereden, twee maanden vroeger dan normaal. Dat betekent dus lagere temperaturen, minder zonlicht en vooral ook minder tijd om de wagen te ontwikkelen.
"Omdat de race twee maanden vervroegd is hebben we in recordtijd een nieuwe zonnewagen moeten ontwikkelen." Wout Rubbrecht, Team Manager Innoptus Solar Team
"Die druk heeft ons gedwongen om creatiever te zijn dan ooit en dat heeft geleid tot technologische innovaties waarmee we ook in de Australische winter kunnen presteren", besluit Rubbrecht.
Op 24 augustus begint het Solar Team eraan in Darwin, 3.021 kilometer verder, in Adelaide ligt de eindstreep.