Politiek

N-VA Leuven wil dat gemeenteraad maandag plannen Leuven Bad schrapt: "Geen geschikte plaats voor een zwemvijver"

Lees hieronder het volledige bericht van N-VA Leuven over Leuven Bad:


Zeger Debyser (fractievoorzitter) en Pieterjan Vangerven (gemeenteraadslid): “Nu ook de  GeCoRo, één van de belangrijkste adviesraden van de stad, zich verzet tegen de komst van  een zwembad aan de Vaartkom, is het tijd om de plannen voor Leuven Bad te begraven. Wij  zetten de schrapping van Leuven Bad alvast op de agenda van de gemeenteraad van  maandag. Het is meer dan tijd dat het stadsbestuur afstapt van de tot nog toe gehanteerde  therapeutische hardnekkigheid om de stem van de Leuvenaars en de buurtbewoners te  negeren. Iedereen lijkt ondertussen begrepen te hebben dat de Vaartkom niet de juiste plaats is om een zwembad neer te poten, behalve het stadsbestuur.” 

Fractieleider Zeger Debyser : “De kritiek van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke  Ordening (GeCoRo) is niet mals: teveel functies op één plaats en onduidelijke verkeersstromen. Ook de ontwerpen voor de Noordkade, de Staart en het Broosplein kennen  weinig bijval. Het meest concreet is de GeCoRo in haar kritiek op het geplande zwembad. De GeCoro adviseert om in het Leuvense een beter geschikte plek voor actieve  waterbeleving/zwemmen te zoeken. Het advies van de GeCoRo ligt dus volledig in lijn met één  van de kritieken die wij al van in het begin van dit prestigeproject hebben: de Vaartkom is – los van het exorbitante prijskaartje - geen geschikte plaats voor een zwembad/zwemvijver.  We vragen het stadsbestuur om de kritiek nu eindelijk ernstig te nemen en de aanleg van de  Vaartkomoevers over een andere boeg te gooien. Dit betekent een heraanleg zonder  zwembad, maar eventueel met een waterbelevingselement. De uitgespaarde miljoenen  zouden dan geïnvesteerd kunnen worden in bijvoorbeeld een ecologische zwemvijver in het  Provinciedomein, wat een veel betere locatie is dan de woonbuurt Vaartkom.” 

Pieterjan Vangerven (gemeenteraadslid) : “Daarnaast blijven wij aandringen op de komst van  een 50-meter zwembad. Het is uiteraard fijn om een openluchtzwembad te hebben bij warme  temperaturen, maar de nood aan meer zwemwater dat dagdagelijks kan gebruikt worden is in Leuven nog vele keren hoger. En daar horen we het stadsbestuur niet over. Er werd  daarvoor al ettelijke keren een studie beloofd, maar op resultaten en concrete stappen is het  nog steeds wachten. Ondertussen is de stad Leuven zo ongeveer de enige Vlaamse  centrumstad zonder 50-meter bad. En dat voor een stad die de titel van Europese Sportstad  binnenhaalde… Als het stadsbestuur écht iets wil doen aan het tekort aan zwemwater in het  Leuvense, dan zet het prioritair hierop in.