Politiek

"Studie geeft aan dat Tielt-Winge, Kortenaken, Bekkevoort en Geetbets best fuseren", zegt burgemeester Beeken over langverwachte "bestuurskrachtanalyse": wat staat er precies in?

Tielt Winge, Bekkevoort, Geetbets en Kortenaken zouden beter fuseren tot 1 nieuwe gemeente. Dat valt op te maken uit de langverwachte studie die de 4 gemeenten hebben laten maken door een onderzoeksbureau. Burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken (Open Vld) stelt de studie in primeur voor in ons programma "Uitgelicht" vanavond. De studie geeft aan dat de gemeenten nu financieel en organisatorisch gezond zijn, maar dat de "groei- en ontwikkelingsruimte erg beperkt is" en "de bestuurskracht verder onder spanning kan komen te staan". Een fusie lijkt daarom aangewezen, aldus Beeken. "Als we nu voortmaken met een fusie dan kunnen we het landelijk karakter waarborgen, anders worden we later misschien verplicht om bij een stad te gaan, bij Aarschot, Diest of Leuven. En dat zie ik niet zitten", roept de burgemeester op. 

"Uitgelicht" zoomt vanavond in op het thema "fusies". We praten met burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken (Open Vld), met burgemeester van fusiegemeente Pelt, Frank Smeets (CD&V), en ook met professor politicologie Johan Ackaert. "Uitgelicht" is er elke donderdagavond, om 20u en 22u en op onze website.