Leuvense cafés wapenen zich tegen spiking met nieuwe opleiding
De uitbaters en het personeel van de cafés op de Oude Markt in Leuven gaan vanaf september leren hoe ze sneller kunnen ingrijpen bij spiking. Bij spiking doet iemand zonder toestemming iets in je drankje, drugs of medicatie bijvoorbeeld, je wordt dan weerloos en dat leidt in een aantal gevallen tot verkrachting. De opleiding past in een nieuwe campagne van de Vlaamse Overheid en Horeca Vlaanderen.
Slachtoffer van spiking
"Alles was zoals een normaal feestje. Het volgende dat ik weet is dat ik neerlag, ergens, ik weet niet precies meer waar", begint slachtoffer Céline haar verhaal.
"Er lag iemand op mij, die bezig was." Céline (schuilnaam), Slachtoffer spiking
Het verschrikkelijke verhaal van Céline. Een anonieme getuige die zelf slachtoffer werd van spiking. Enkele jaren geleden ging ze naar een feestje, de volgende ochtend bleek ze door twee mannen verkracht. En Céline is niet alleen.
Opleidingen
De laatste 6 jaar zijn meldingen over dit soort misdrijf in Vlaanderen verdubbeld. Een campagne die al bestaat sinds 2023, We Zien U, wordt daarom uitgebreid met onder meer steun van Horeca Vlaanderen. "We investeren in bijkomende opleidingen rond veilig uitgaan", zegt voorzitter van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe. "Zo willen we grensoverschrijdend gedrag en spiking aanpakken", klinkt het. "We willen zoveel mogelijk uitbaters, flexi-jobbers en studenten opleiden om grensoverschrijdend gedrag op te sporen en in te grijpen."
"In september gaan alle uitbaters van de cafés op de Oude Markt de opleiding volgen." Erik De Rop, Voorzitter vzw Oude Markt
"En nadien krijgen ook alle personeelsleden de kans krijgt om die opleiding te volgen", vult De Rop nog aan.
Expliciete campagnevideo
Er is ook een bewust expliciete en harde campagnevideo met schokkende beelden. Jonge acteur Anton Rys uit Leuven kroop in de rol van misdadiger, hij weet hoe belangrijk dit soort acties zijn. "Naast acteur, werk ik ook als een student in een café", zegt Rys.
"Ik ben dat soort situaties al tegengekomen." Anton Rys, Acteur
"En ik denk dat het gewoon belangrijk is dat de wijde wereld er attent op wordt gemaakt", besluit hij.
86 meldingen
In 2023, het jaar met de meest recente cijfers, waren er in Vlaanderen 86 meldingen van spiking. Er staan celstraffen van 15 tot 20 jaar op. "De organisator van dat feestje zet mij af aan mijn auto, en zegt: "Salut, en tot de volgende keer. Ik wist wel niet dat jij zo kinky was", zegt Céline. "Ik zeg: "Watblieft?" en hij antwoordde: "Ja met twee personen seks hebben op één avond. Wie doet dat nu?"
"Ik viel helemaal uit de lucht." Céline (schuilnaam), Slachtoffer spiking