Aspiravi laat 700 schoolkinderen kennismaken met windturbine in Diest: "Wij staan boven op windmolen, het is heel hoog"
Zelf energie opwekken op een fiets, in een container voelen hoe hard 6 Beaufort waait of een virtuele klim naar de top van een windturbine maken. Dat is wat 700 schoolkinderen vandaag en gisteren hebben gedaan aan één van de windturbines langs de E314 in Diest. Groene energiereus Aspiravi bouwde de voorbije 15 jaar 13 windmolens langs de snelweg en koppelt daar nu ook een leerrijke klasuitstap aan. De bedoeling is om kinderen vanop het terrein zelf iets bij te leren over windenergie.
Niet zomaar een leuk schoolreisje
Er is heel wat te doen aan één van de windmolens van Aspiravi langs de E314 in Diest. 700 schoolkinderen tussen 10 en 12 jaar komen hier vandaag pal aan de voet van de windturbine langs. Producent Aspiravi bouwde sinds 2011 13 windturbines langs de snelweg en wil de jeugd nu iets bijleren over windenergie. Maar de kinderen gaan hier ook zelf aan de slag.
"Het is niet zomaar een leuk schoolreisje, het is echt onze bedoeling dat ze iets leren en dat in combinatie met een beleving." An Schaubroeck, Aspiravi
"Ze leren hier over windenergie, de verschillende onderdelen van een windturbine, hoe hard de wind moet waaien en hoe het komt dat de wind wordt omgezet in groene stroom", legt Schaubroeck uit. "Maar daarnaast beleven ze ook iets."
Beleving
Dat kan dus door al fietsend energie op te wekken, met een VR-bril naar de top van een windturbine te klimmen of door zelf de kracht van wind te ervaren. En dat heeft blijkbaar ook z'n voordelen. "Wij zijn net met de fiets naar hier gereden en het was wel warm, dus nu hebben we wat fris gekregen", zegt één van de leerlingen.
"Wij staan boven op de windmolen, het is heel hoog." Leerling
En voor wie zelf ook nog wat wil bijleren: de laatste windturbine die vorig jaar in Diest gebouwd werd heeft een ashoogte van 123 meter, wieken van 75 meter en produceert groene stroom gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van 3.800 gezinnen.