Crowdfunding moet biomassa-installatie financieren op de citadel van Diest: "Elk lokaal verwarmen met een eigen elektrisch verwarmingsapparaat is duur en niet ecologisch"
De coöperatieve vennootschap, die op dit moment een deel van de Citadel in Diest onder handen neemt, is op zoek naar 15.000 euro om het verwarmingsprobleem in het 19e eeuwse fort op te lossen. De vennootschap verhuurt stukjes van de citadel aan ondernemers en dus is verwarming in de winter belangrijk. De centrale verwarming die er nu is werkt al jaren niet meer en een tijdelijke oplossing met elektrische verwarming blijkt te duur en niet ecologisch. De crowdfunding die de vennootschap nu opstart is het begin van een grotere kapitaalronde die 200.000 euro moet opleveren om een biomassa-installatie te plaatsen.
De restauratie van de citadel in Diest is volop bezig. De stad neemt het roze deel van de citadel op dit moment onder handen. Het gele deel is sinds vorig jaar in handen van de coöperatieve vennootschap Citadel Diest.
Lees verder onder de afbeelding.

In afwachting van een grondige restauratie door de stad gebruikt en verhuurt die vennootschap verschillende lokalen in dit deel van de citadel aan ondertussen een 15-tal ondernemers en maakt van de citadel tegelijkertijd een mooiere plek. Bijvoorbeeld met deze zichtbar. Maar er is een probleem. "Het gebouw heeft lang leeggestaan", vertelt Anneleen De Bonte van de Coöperatieve vennootschap Citadel Diest. "Dat is een prachtige erfgoedsite, maar met een aantal grote uitdagingen van vocht en temperatuur. En dus wat we merkten is dat het hier gewoon te koud en te vochtig is."
"Elektrische verwarming volstaat niet om het hier comfortabel warm te krijgen. En dat is ook ecologisch moeilijk te verantwoorden want dat verbruikt heel erg veel." Anneleen De Bonte, Coöperatieve vennootschap Citadel Diest
Daarom lanceert de coöperatieve vennootschap een crowdfunding. Ze is op zoek naar 15.000 euro en werkt daarvoor samen met Socrowd, een sociale investeerder die zijn schouders zet onder wat de investeerder zelf 'waardevolle projecten' noemt. Als er 15.000 euro verzameld wordt verdriedubbelt Socrowd dat bedrag en krijgt de vennootschap een renteloze lening van 45.000 euro om het verwarmingsprobleem aan te pakken. Daarna hoopt de vennootschap met eigen kapitaal en nog andere mogelijke investeerders een bedrag van 200.000 euro bij elkaar te krijgen.
"We gaan met dat budget proberen te investeren in een biomassa-installatie. Dus dat zijn installaties die werken op houtpallets. Die van de beste, meest recentste technologie zijn. Waardoor ze heel zuinig en milieuvriendelijk zijn." Anneleen De Bonte, Coöperatieve vennootschap Citadel Diest
Concreet zullen dus de huidige stookolieketels, die niet meer werken, vervangen worden door de biomassa-installatie. "Daarmee kunnen we dan de bestaande centrale verwarming terug activeren", zegt De Bonte. "Waardoor we eigenlijk op dat moment een heel circulaire en verantwoorde oplossing hebben voor de verwarming voor de site."
De crowdfunding loopt nog tot en met dinsdag 3 juni. Ondertussen zijn er al 25 investeerders gevonden. Goed voor een bedrag van 7.200 euro.