Hoofdafbeelding voor artikel AB Inbev ontwikkelt techniek…

AB Inbev ontwikkelt techniek om ook speciaalbieren met laag alcoholpercentage te produceren

AB Inbev ontwikkelt techniek om ook speciaalbieren met laag alcoholpercentage te produceren

De verkoop van alcoholvrije bieren van AB Inbev is met 25 procent gestegen tegenover vorig jaar. De Leuvense bierfabrikant zet al een aantal jaar in op de productie van bier zonder alcohol, zo bracht ie onder meer al Stella, Jupiler, Hoegaarden en Leffe in nul punt nul versies op de markt. De brouwerij heeft nu een nieuw gistproces ontwikkeld waarbij ook complexere bieren met een laag alcoholpercentage geproduceerd kunnen worden. In landen als Mexico en Colombia heeft de brouwerij zo al bieren op de markt gebracht, de bedoeling is om dat ook op korte termijn in ons land te doen. Met welk bier, dat houdt AB Inbev voorlopig wel nog geheim.

Slimme gist

Bij een normaal bierbrouwproces zorgt gist ervoor dat suikers worden omgezet in alcohol, het zogenoemde vergistingsproces. Bij een alcoholvrij bier moet die alcohol er op het einde dan weer uitgehaald worden, dat heet dan de-alcoholisatie.

(Lees verder onder de foto.)

Al sinds 2018 onderzoekt AB Inbev hoe het z'n productie van alcoholvrije bieren kan uitbreiden en optimaliseren. Het bedrijf heeft daarvoor nu een nieuwe techniek ontwikkeld met de naam slimme gist. "Dat is een gist die alleen maar glucose en fructose kan vergisten, maar niet de zwaardere brouwsuikers die je in een brouwsel vindt."

"Waardoor de gist heel weinig alcohol produceert tijdens de gisting. Dit bier blijft dus alcoholvrij zonder een de-alcoholisatiestap." David De Schutter, Hoofd Innovatie AB InBev

(Lees verder onder de foto.)

Nieuwe speciaalbieren

Dankzij de nieuwe techniek is het mogelijk om bieren die tot nu toe moeilijk alcoholvrij te maken waren, wél in een 0.0 versie op de markt te brengen. "Dit bier zorgt ervoor dat je meer complexe en speciale variëteiten van bier kan maken", zegt De Schutter.

(Lees verder onder de foto.)

"Als je geen de-alcoholisatiestap moet uitvoeren tijdens het brouwen zal je geen aroma's verliezen die van je grondstoffen komen zoals hop of speciale mouten", klinkt het. En daardoor kan je een heel complex bier kan maken die meer van de topnotes van je grondstoffen kan houden."

"We houden van deze techniek voor onze speciaalbieren." David De Schutter, Hoofd Innovatie AB InBev

In Mexico en Colombia heeft AB Inbev al speciaalbieren gelanceerd die met de nieuwe techniek zijn geproduceerd. Met welk bier AB Inbev dat in ons land wil doen, blijft voorlopig nog even geheim.

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image