AB Inbev ontwikkelt techniek om ook speciaalbieren met laag alcoholpercentage te produceren
De verkoop van alcoholvrije bieren van AB Inbev is met 25 procent gestegen tegenover vorig jaar. De Leuvense bierfabrikant zet al een aantal jaar in op de productie van bier zonder alcohol, zo bracht ie onder meer al Stella, Jupiler, Hoegaarden en Leffe in nul punt nul versies op de markt. De brouwerij heeft nu een nieuw gistproces ontwikkeld waarbij ook complexere bieren met een laag alcoholpercentage geproduceerd kunnen worden. In landen als Mexico en Colombia heeft de brouwerij zo al bieren op de markt gebracht, de bedoeling is om dat ook op korte termijn in ons land te doen. Met welk bier, dat houdt AB Inbev voorlopig wel nog geheim.
Slimme gist
Bij een normaal bierbrouwproces zorgt gist ervoor dat suikers worden omgezet in alcohol, het zogenoemde vergistingsproces. Bij een alcoholvrij bier moet die alcohol er op het einde dan weer uitgehaald worden, dat heet dan de-alcoholisatie.
(Lees verder onder de foto.)

Al sinds 2018 onderzoekt AB Inbev hoe het z'n productie van alcoholvrije bieren kan uitbreiden en optimaliseren. Het bedrijf heeft daarvoor nu een nieuwe techniek ontwikkeld met de naam slimme gist. "Dat is een gist die alleen maar glucose en fructose kan vergisten, maar niet de zwaardere brouwsuikers die je in een brouwsel vindt."
"Waardoor de gist heel weinig alcohol produceert tijdens de gisting. Dit bier blijft dus alcoholvrij zonder een de-alcoholisatiestap." David De Schutter, Hoofd Innovatie AB InBev
(Lees verder onder de foto.)

Nieuwe speciaalbieren
Dankzij de nieuwe techniek is het mogelijk om bieren die tot nu toe moeilijk alcoholvrij te maken waren, wél in een 0.0 versie op de markt te brengen. "Dit bier zorgt ervoor dat je meer complexe en speciale variëteiten van bier kan maken", zegt De Schutter.
(Lees verder onder de foto.)

"Als je geen de-alcoholisatiestap moet uitvoeren tijdens het brouwen zal je geen aroma's verliezen die van je grondstoffen komen zoals hop of speciale mouten", klinkt het. En daardoor kan je een heel complex bier kan maken die meer van de topnotes van je grondstoffen kan houden."
"We houden van deze techniek voor onze speciaalbieren." David De Schutter, Hoofd Innovatie AB InBev
In Mexico en Colombia heeft AB Inbev al speciaalbieren gelanceerd die met de nieuwe techniek zijn geproduceerd. Met welk bier AB Inbev dat in ons land wil doen, blijft voorlopig nog even geheim.
