Bietencampagne vandaag van start gegaan in Tienen: "Het zal één van onze beste jaren zijn"

Bietencampagne vandaag van start gegaan in Tienen: "Het zal één van onze beste jaren zijn"

Bietencampagne vandaag van start gegaan in Tienen: "Het zal één van onze beste jaren zijn"

Het belooft één van de beste jaren te worden voor de suikerfabriek in Tienen. De bietencampagne is vandaag begonnen met uitzonderlijk goede bieten, want door het goede weer ligt het suikergehalte in de bieten erg hoog. Een enorm verschil met vorig jaar, toen was het net één van de slechtste campagnes van de afgelopen jaren. Tijdens de bietencampagne komen de bieten toe in de fabriek, de komende maanden worden ze verwerkt tot suiker.

800 vrachtwagens per dag

20.000 mensen kunnen er op het Bietenplein tijdens Suikerrock. 20.000 ton bieten kunnen er op het plein tijdens de bietencampagne. 

(Lees verder onder de foto's.)

Elke dag komen hier tot 800 vrachtwagens aan, van velden op gemiddeld 50 kilometer afstand van de fabriek. En dat nog tot midden januari. De bieten worden tijdens de campagne verwerkt tot de welbekende Tiense Suiker. "Dit is een veelbelovend jaar", zegt CEO Jan Ingels. "We hebben op tijd kunnen zaaien, waardoor de bieten de kans hebben gehad om te groeien.

"We hebben voldoende vocht gehad en hopen op nog wat bijkomende zon, zodat het suikerproces van start kan gaan." Jan Ingels, CEO Tiense Suiker

"En dan ziet de campagne er redelijk goed uit", aldus Ingels.

Topjaar

Vorig jaar verliep de campagne een stuk moeilijker: door het natte voorjaar kon er pas laat gezaaid worden. Bovendien was er weinig zon, waardoor de bieten amper suiker konden aanmaken. Dit jaar zorgden droogte en zonneschijn voor betere vooruitzichten.

"Ik denk dat het één van de beste jaren zal zijn, zeker in vergelijking met de laatste vijf jaar." Jan Ingels, CEO Tiense Suiker

"We gaan met een hoog suikergehalte eindigen", vult hij nog aan.

(Lees verder onder de foto.)

Klimaatneutraal tegen 2050

En elke campagne zijn er wel nieuwe ontwikkelingen die het proces van biet tot suiker een pak duurzamer laten verlopen, want de fabriek wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Deze campagne zal de eerste zijn die volledig werkt met de gloednieuwe en grootste warmtepomp van Europa.

"We besparen daardoor tussen de 2.000 en 3.000 ton CO2." Jan Ingels, CEO Tiense Suiker

"En daarnaast injecteren we de biomethaan van onze waterzuivering in het net", zegt Ingels. "Op dat vlak zetten we heel sterk in op duurzaamheid. En tussen de campagnes hebben we ook onze kookpannen aangepast, met een speciaal honingraatconcept", klinkt het. "Zo kunnen we energie-efficiënter werken met onze kookproces."

(Lees verder onder de foto.)

Voor de inwoners van de suikerstad betekent de campagne wat extra vrachtverkeer, én de terugkeer van de typische, herkenbare geur van de suikerfabriek.

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image