Hoofdafbeelding voor artikel Biotechbedrijf Perseus Biomics…

Biotechbedrijf Perseus Biomics uit Leuven zorgt voor doorbraak in voedingsindustrie: Schadelijke stoffen tot 20 keer sneller opsporen"

Biotechbedrijf Perseus Biomics uit Leuven zorgt voor doorbraak in voedingsindustrie: Schadelijke stoffen tot 20 keer sneller opsporen"

Een biotechbedrijf uit Leuven heeft misschien wel voor een belangrijke doorbraak gezorgd in de voedingsindustrie. De onderzoekers van Perseus Biomics hebben een manier ontwikkeld die twintig keer sneller dan voorheen bacterien kan identificeren. Waar het vroeger vijf dagen duurde om te achterhalen om welke bacterie het ging, hebben ze nu nog maar zes uur nodig. De ontdekking zorgt dus voor heel wat tijdswinst zorgt dus, en wanneer ook bedrijven zoals AB Inbev of Danone ze gaan gebruiken, weten ze veel sneller of er al dan niet schadelijke stoffen in hun eten of drinken zit.

Bacteriën herkennen

Onderzoekers van Perseus gaan vijf jaar geleden op zoek naar een manier om te bepalen welke bacteriën er precies in onze darmen zitten. Normaal duurt dat vijf dagen om te achterhalen, maar ze ontwikkelen een nieuwe manier, waardoor dat nu nog maar zes uur duurt.

"De standaardmethode om bacteriën te herkennen is door hun DNA te gaan uitlezen. DNA is een lange tekst zoals een boek. Je kan die letter voor letter uitlezen en dan achterhalen met welke bacterie je te maken hebt. Dat is vandaag de standaardmethode, maar wij doen iets anders. Wij gaan alleen kijken naar de positie van specifieke woordjes binnen dat boek, bijvoorbeeld het woord 'het'. Natuurlijk gaat er op elke pagina wel een paar keer 'het' staan. Als je dan naar de positie van dat woord gaat kijken, kan je ook achterhalen welk boek het was" legt Arno Bouwens van Perseus Biomics uit.

Denk aan de E. coli-bacterie die in verschillende vormen in onze darmen leeft. Dankzij deze technologie weten ze binnen zes uur of het om een goede of levensbedreigende variant gaat. 

Voedingssector

Maar ook buiten het menselijk lichaam bewijst de uitvinding zijn nut. Bijvoorbeeld bij het maken van bier, brood of yoghurt. Dankzij het onderzoek kunnen bedrijven zoals Danone of AB inbev binnen de zes uur weten of hun mengels schadelijke bacteriën bevatten. En dus bracht de provincie Vlaams-Brabant de onderzoekers in contact met Puratos, een bedrijf dat brood maakt.

"Een natuurlijk proces is heel moeilijk te monitoren", vertelt Niels De Brier, expert bedrijfsondersteuning van de provincie Vlaams Brabant. "Dat duurt soms dagen, terwijl je snel wil kunnen ingrijpen. Want als het fout gaat, heb je veel voedselverlies. Met deze technologie kan het snel gemonitord worden. Zo gaan we minder verliezen hebben in de toekomst."

Dus het duurt niet langer vijf dagen om te weten of de Yogurt van Danone, of het brouwsel van de Stella geslaagd is, maar wel nog maar zes uur. Daardoor kunnen er nog aanpassingen aan gedaan worden. En gaan bijvoorbeeld geen liters bier verloren. Perseus is ondertussen in gesprek met verschillende actoren uit de voedingssector.

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image