Biotechbedrijf Perseus Biomics uit Leuven zorgt voor doorbraak in voedingsindustrie: Schadelijke stoffen tot 20 keer sneller opsporen"
Een biotechbedrijf uit Leuven heeft misschien wel voor een belangrijke doorbraak gezorgd in de voedingsindustrie. De onderzoekers van Perseus Biomics hebben een manier ontwikkeld die twintig keer sneller dan voorheen bacterien kan identificeren. Waar het vroeger vijf dagen duurde om te achterhalen om welke bacterie het ging, hebben ze nu nog maar zes uur nodig. De ontdekking zorgt dus voor heel wat tijdswinst zorgt dus, en wanneer ook bedrijven zoals AB Inbev of Danone ze gaan gebruiken, weten ze veel sneller of er al dan niet schadelijke stoffen in hun eten of drinken zit.
Bacteriën herkennen
Onderzoekers van Perseus gaan vijf jaar geleden op zoek naar een manier om te bepalen welke bacteriën er precies in onze darmen zitten. Normaal duurt dat vijf dagen om te achterhalen, maar ze ontwikkelen een nieuwe manier, waardoor dat nu nog maar zes uur duurt.
"De standaardmethode om bacteriën te herkennen is door hun DNA te gaan uitlezen. DNA is een lange tekst zoals een boek. Je kan die letter voor letter uitlezen en dan achterhalen met welke bacterie je te maken hebt. Dat is vandaag de standaardmethode, maar wij doen iets anders. Wij gaan alleen kijken naar de positie van specifieke woordjes binnen dat boek, bijvoorbeeld het woord 'het'. Natuurlijk gaat er op elke pagina wel een paar keer 'het' staan. Als je dan naar de positie van dat woord gaat kijken, kan je ook achterhalen welk boek het was" legt Arno Bouwens van Perseus Biomics uit.
Denk aan de E. coli-bacterie die in verschillende vormen in onze darmen leeft. Dankzij deze technologie weten ze binnen zes uur of het om een goede of levensbedreigende variant gaat.
Voedingssector
Maar ook buiten het menselijk lichaam bewijst de uitvinding zijn nut. Bijvoorbeeld bij het maken van bier, brood of yoghurt. Dankzij het onderzoek kunnen bedrijven zoals Danone of AB inbev binnen de zes uur weten of hun mengels schadelijke bacteriën bevatten. En dus bracht de provincie Vlaams-Brabant de onderzoekers in contact met Puratos, een bedrijf dat brood maakt.
"Een natuurlijk proces is heel moeilijk te monitoren", vertelt Niels De Brier, expert bedrijfsondersteuning van de provincie Vlaams Brabant. "Dat duurt soms dagen, terwijl je snel wil kunnen ingrijpen. Want als het fout gaat, heb je veel voedselverlies. Met deze technologie kan het snel gemonitord worden. Zo gaan we minder verliezen hebben in de toekomst."
Dus het duurt niet langer vijf dagen om te weten of de Yogurt van Danone, of het brouwsel van de Stella geslaagd is, maar wel nog maar zes uur. Daardoor kunnen er nog aanpassingen aan gedaan worden. En gaan bijvoorbeeld geen liters bier verloren. Perseus is ondertussen in gesprek met verschillende actoren uit de voedingssector.