Devos-Wouters in Bekkevoort schakelt 200 seizoensarbeiders in voor fruitpluk: "Betere oogst dan vorig jaar"
Bij de fruitbedrijven in onze regio is de fruitpluk officieel gestart. Bij Devos-Wouters in Bekkevoort worden de komende twee maanden zo'n 250 hectare aan peren en appelen geplukt. Het bedrijf schakelt daarvoor 200 seizoensarbeiders in, die in speciale woningen verblijven op het terrein. De oogst is beter dan vorig jaar, al hebben de fruitbomen toch wat last van de droogte.
200 seizoensarbeiders in 25 nieuwe huizen
De fruitpluk is deze week officieel begonnen bij fruitbedrijf Devos-Wouters en als eerste zijn de peren aan de beurt. De komende twee maanden werken hier ongeveer 200 seizoensarbeiders uit het buitenland. Zij verblijven dit jaar in woningen die het bedrijf speciaal liet bouwen. "Je kan het bijna een vakantiedorp noemen", zegt Stefaan Devos.
(Lees verder onder de foto.)

"Het wordt altijd moeilijker en moeilijker om goede mensen te vinden. Dus we willen hen ook op een goede manier behandelen. Zoals wij Belgen graag behandeld worden."
(Lees verder onder de foto's.)


"We hebben 25 nieuwe huizen gebouwd en hopen dat er in de toekomst nog altijd mensen fruit willen komen plukken." Stefaan Devos, Devos-Wouters
Droogte
Vroeger startte de pluk pas in september, de laatste jaren is dat een stuk vroeger. Door het warme weer zijn de peren erg zoet, al lijden ze ook wel onder de droogte. "Bij de bomen op de top van onze berg, zie je dat de bladeren een beetje hangen. De peren zijn hier ook een maat kleiner", zegt Devos.
(Lees verder onder de foto.)

"Als we verder kijken zien we dat de bomen even verderop veel groener staan. Die peren krijgen elke dag water met druppelbevloeiing zodat we niet te veel water verspillen.
"We zien meer en meer problemen op de percelen die geen water hebben" Stefaan Devos, Devos-Wouters
Betere oogst
Vorig jaar had vooral de grote hoeveelheid regen een impact op de oogst. Dit jaar zijn de vooruitzichten beter.
"De oogst is dit jaar beter dan vorig jaar." Stefaan Devos, Devos-Wouters
"Vorig jaar hadden we 60 procent van een volle oogst, dit jaar gaat dat 80 procent zijn. Het kan dus een goed jaar worden, maar dat hangt vooral af van de prijzen die wij als telers voor ons product gaan krijgen", zegt Devos. "Dat is een heel belangrijke factor."
Tot midden september worden nog alle peren geplukt. Daarna start de appelenpluk, die duurt tot midden oktober.
