Edward Verbeure kweekt eigen paddenstoelen op citadel van Diest: "Heel veelzijdig, gezond en keilekker"
Ooit was het de thuis van de paracommando's, vandaag beginnen almaar meer ondernemers hun weg te vinden naar de citadel van Diest. Eén van hen is Leuvenaar Edward Verbeure. Hij kweekt er z'n eigen... paddenstoelen. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar de citadel blijkt ideaal te zijn om de paddenstoel te kweken. Niet zomaar eentje trouwens, maar wel de Lion's Mane of pruikzwam. Die heeft een speciale, vlezige textuur die je kan bakken, grillen en marineren.
Edward Verbeure neemt ons mee in één van z'n groeitenten op de citadel van Diest. Het is op deze plek dat die met z'n bedrijf Fort Funga een toch wel bijzondere paddenstoel kweekt. Edward heeft agro- en biotechnologie gestudeerd en was altijd gefascineerd door het vak. Hij wilde er iets mee doen en een jaar geleden raadt iemand hem de citadel aan om met z'n kwekerij te beginnen.
"De zwam heeft een soort van vezelige, vlezige textuur die het heel tof maakt om hier mee te bakken." Edward Verbeure, Fort Funga
(Lees verder na de foto.)

De ideale plek
"De citadel is perfect, door de gigantische massa van het gebouw blijft de temperatuur in deze courtines heel het jaar door stabiel. De paddenstoelen hebben die temperatuur graag, idealiter rond de 16 graden", legt Edward uit.
En zo komt dus deze unieke paddenstoel tot stand, na een toch best ingrijpend productieproces:
"Eigenlijk bootsen wij op een artificiële manier, met een zak gevuld met zaagsel, een boom na. De schimmel groeit daarop, dat duurt iets van een vier weken. De laatste fase, de vruchtfase, doen wij in tenten."
De paddenstoel zelf groeit nog drie weken, in totaal neemt het hele proces ongeveer twee maanden in beslag. De zwammen worden voornamelijk verkocht aan restaurants, soms rechtstreeks aan particulieren. Maar omdat het om zo een exotisch product gaat, zijn het meestal chefs die ermee aan de slag gaan.