Justitie

Eén dode bij brand in woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot: brand mogelijk aangestoken

Er zijn aanwijzingen dat de brand in het woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot gisterenavond, aangestoken is.  Er is 1 dodelijk slachtoffer. 11 mensen werden naar het ziekenhuis gebracht. Alle bewoners en verpleegkundigen werden onmiddellijk geëvacueerd. Het parket voert een onderzoek naar de oorzaak van de brand.


INTEGRALE REACTIE BURGEMEESTER GWENDOLYN RUTTEN: 

Een nachtmerrie. Er zijn geen andere woorden voor wat er zich deze nacht heeft afgespeeld in WZC Sint-Rochus in Aarschot. Omstreeks 22u41 brak een zware brand uit op de tweede verdieping. Daarbij is helaas een persoon om het leven gekomen. Onze gedachten en ons medeleven zijn bij de familie en geliefden. Een persoon is nog in kritieke toestand. Ook hier is onze volle steun op zijn plaats. 

De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Rond 1u 's nachts was de brand onder controle. Alle bewoners werden geëvacueerd. Ze werden eerst in veiligheid gebracht buiten het gebouw. Nadien is iedereen naar de Stadsfeestzaal gebracht. Dat kon alleen dankzij de uitstekende hulp van de fantastische ploeg van medewerkers van het WZC en iedereen die kon is komen helpen. Er waren ook vrijwilligers, hulpdiensten, collega's van het stadsbestuur en medewerkers van de stad om alles in goede banen te leiden.

Ondertussen zocht en vond Dokter Haenen van de federale gezondheidsinspectie noodopvang. De ziekenhuizen van Hasselt, Leuven en Antwerpen staan ons bij en vangen de komende dagen mensen op die zorg nodig hebben en niet bij vrienden of familie terechtkunnen. Dat gebeurt zoveel mogelijk samen met hun leefgroep, en samen met het personeel van de afdelingen. Omdat onze medewerkers ook zelf slachtoffer zijn, hebben we nog helpende handen nodig. We vragen daarom opnieuw hulp aan Defensie. Ze hebben ons al een keer geholpen tijdens covid, maar we hebben hen opnieuw nodig. Het moet gezegd: de steun en hulp van zowel federale, Vlaamse en lokale hulpverleners maakt dat we deze nachtmerrie tot een goed einde kunnen brengen. Je mag er niet aan denken hoe veel groter deze ramp had kunnen zijn. Er waren 162 bewoners aanwezig, samen met het verzorgend personeel. Op dit moment kan ik zeggen dat er voor hen gezorgd wordt en ze tot rust kunnen komen. 

Mijn dank en respect gaat uit naar al wie deze nacht in de weer is geweest en dat ook de komende dagen nog zal doen. Ik ben als burgemeester dankbaar om op zo een goede collega's, medewerkers en hulpverleners te kunnen rekenen. Ik ben vannacht ogenblikkelijk uit vakantie teruggekeerd en kon vanaf de eerste minuut op een toegewijd team rekenen. 

Ons hart ligt bij de bewoners en de medewerkers van WZC Sint-Rochus. We zullen de komende uren en dagen keihard werken om voor iedereen opnieuw een thuis te zorgen. Als het gebouw wordt vrijgegeven, kennen we de omvang van de schade en zullen we kunnen inschatten wie hoe snel terug kan naar zijn of haar kamer. Voor anderen zit er niets anders op dan andere oplossingen te vinden. WZC's in de buurt helpen ons daarbij. We houden de bewoners en de families op de hoogte en zullen ook regelmatig naar jullie terugkoppelen. 

Over de omvang, aanleiding en oorzaken van de brand kunnen en mogen wij niks zeggen. Dat onderzoek ligt in handen van het parket. Als daar officieel nieuws is, delen we dat uiteraard mee.

Bedankt voor jullie begrip en medeleven,

Gwendolyn Rutten
Burgemeester