Eerste Vlaamse patiënt krijgt verstelbaar stembandimplantaat in UZ Leuven: "Heel fijn voor de patiënt"
Voor het eerst in Vlaanderen hebben artsen van het UZ Leuven een verstelbaar implantaat aangebracht op de stembanden van een patiënt met stembandproblemen. Zo'n implantaat is al jaren een oplossing voor mensen met stembandproblemen, maar moest tot nu toe na verloop van tijd vervangen worden omdat de stembanden blijven veranderen, tijdens een nieuwe en ingrijpende operatie. Nu is er een model met een soort balonnetje in, dat je kan aanpassen zonder operatie.
Nieuw implantaat
Eind vorige week slagen artsen van het UZ Leuven erin om een nieuwe soort implantaat te plaatsen bij een patiënt met stembandproblemen. De stembanden zijn eigenlijk twee kleppen in het lichaam die open en toeklappen. Daardoor kunnen we klanken produceren en praten. Bij mensen met stembandproblemen zijn die kleppen verzwakt. Stembandproblemen hebben verschillende oorzaken. Ze treden bijvoorbeeld op na een eerdere ingreep aan de hals. Eén van de oplossingen is dus een implantaat, maar dat was tot vorige week wel altijd een vast model. "Tot voor kort plaatsten wij implantaten met een vaste vorm en maat", legt professor Jeroen Meulemans uit. "Tijdens de operatie testen we de verschillende maten van implantaten. We kiezen dan het implantaat dat het beste stemresultaat oplevert voor de patiënt", zegt hij.
"Maar dat is een vast resultaat, dat we niet meer kunnen veranderen na de operatie." Prof. dr. Jeroen Meulemans - Neus-Keel-Oorarts/gelaats- en halschirurg
(Lees verder onder de foto.)

Geen nieuwe operatie
Maar de artsen zien en weten dat de stembandspier, waar het implantaat op wordt aangebracht, na verloop van tijd en door ouderdom van de patiënt toch nog wat meer verzwakt. Een nieuwe operatie en een ander groter implantaat is dan de enige oplossing. Maar dat is met dit nieuwe implantaat verleden tijd. Aan het implantaat hangt een ballonnetje vast dat opgeblazen wordt waardoor de maat aanpasbaar is. "Dat kan onder lokale verdoving", zegt professor Meulemans. "We vragen de mensen om iets te zeggen, en dan kunnen wij dat ballonnetje opblazen tot we de perfecte stem hebben", legt hij uit. "De patiënt heeft daar ook zijn zegje in, wat heel fijn is."
"Je gaat met een hese stem op de operatietafel liggen en komt er met een normale stem weer af." Prof. dr. Jeroen Meulemans - Neus-Keel-Oorarts/gelaats- en halschirurg
De hoeveelheid lucht in het ballonnetje kan nadien met een prikje bijgesteld worden waardoor geen nieuwe operatie nodig is. Als het van de artsen afhangt wordt dit implantaat op termijn de standaard al gaat het op dit moment nog om een testfase en is het nog niet mogelijk om het implantaat ook op grotere schaal te gaan plaatsen.