Elke geïnvesteerde euro in het Kastanjebos van Herent levert 51 euro op: "Spaart ongeveer 2 miljoen aan ziektekosten uit"
Elke geïnvesteerde euro in het Kastanjebos van Herent levert op termijn 51 euro op. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek en de universiteit van Luik. Door te investeren in het Kastanjebos zouden de horeca-inkomsten in Herent per jaar met 100.000 euro stijgen doordat er meer mensen komen wandelen en fietsen. En dat zou dan weer 2 miljoen euro aan ziektekosten uitsparen.
Tussen 2019 en 2024 is er in het Kastanjebos van Herent meer dan 52.000 euro geïnvesteerd in natuurherstel en inrichting.
"Vooral is er geïnvesteerd in beheerswerken, dus dat gaat over maaien en afvoeren, maar evenzeer zijn hier echt wel ingrijpende werken gebeurd, is er een deel bodemlaag weggehaald om de natuurlijke planten, de natuurlijke begroeiing terug ruimte te geven."Reine Spiessens, WWF
Maar investeren in natuur, wat brengt dat eigenlijk op? Die vraag hebben Natuurpunt en het Wereldnatuurfonds gesteld aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek en de universiteit van Luik. Uit hun studie blijkt dat elke geïnvesteerde euro in dit bos de samenleving over een periode van 100 jaar 51 euro oplevert, dus na die periode zal elke geïnvesteerde euro 51 euro hebben opgeleverd.
"Je hebt ook indirecte voordelen, denk dan bijvoorbeeld aan gezondheid. Mensen komen hier fietsen en wandelen. Dat zorgt voor de buurtbewoners dat zij, heel dit gebied samen, ongeveer 2 miljoen aan ziektekosten uitspaart."Reine Spiessens, WWF
"Je hebt zowel rechtstreekse winsten", zegt Spiessens. "Denk dan bijvoorbeeld aan recreatie, toerisme. Door het natuurherstel in dit gebied komen er nog meer bezoekers. Die bezoekers bezoeken dan lokale horeca en eigenlijk dat natuurherstel alleen zorgt voor 100.000 euro extra inkomsten per jaar voor die lokale horeca, voor die lokale handelaars."
Ook in Diest maakten ze de berekening
Ook worden huizen in de buurt meer waard en zijn er minder uitgaven nodig voor de beperking van broeikasgassen. Ook voor de Demerbroeken in Diest is een berekening gebeurd.
"Daar komen we op een ratio van 1/8, dus dat wil zeggen dat elke euro die daar geïnvesteerd wordt 8 euro opbrengt." Reine Spiessens, WWF
"Een van de belangrijkste zaken die we daar in kaart hebben kunnen brengen, is de overstromingsschade of de vermeden overstromingsschade", zegt Spiessens. "Dat gaat over 1,2 miljoen per jaar aan schade die er niet moet gefinancierd worden omwille van het feit dat dat gebied eigenlijk dat water gaat opvangen."