Floerebrug, Kosmosbrug en De Witte Brug. De 7 nieuwe bruggen in het Demerbekken kregen een naam: "Inspiratie gehaald uit omgeving en Ernest Claes"

Floerebrug, Kosmosbrug en De Witte Brug. De 7 nieuwe bruggen in het Demerbekken kregen een naam: "Inspiratie gehaald uit omgeving en Ernest Claes"

Floerebrug, Kosmosbrug en De Witte Brug. De 7 nieuwe bruggen in het Demerbekken kregen een naam: "Inspiratie gehaald uit omgeving en Ernest Claes"

De 7 nieuwe bruggen in het Demerbekken die de wandelroutes tussen de Abdij van Averbode en de basiliek van Scherpenheuvel met elkaar verbinden hebben voortaan een naam. Het zijn de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem zelf die de namen mochten verzinnen, inspiratie hiervoor vonden ze onder andere bij Ernest Claes, de bekende Vlaamse schrijver uit Zichem. Maar er kwam ook wat kinderlijke fantasie bij kijken.

"Met de nieuwe namen brengen we de streek en de stad 'in the picture'" Manu Claes (CD&V), burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem

De boombrug heeft voortaan een naam: de Kosmosbrug. Verzonnen door de leerlingen van het vierde leerjaar van basisschool de Kinderkosmos.

In totaal kwamen er 7 nieuwe bruggen, waardoor bedevaarders of wandelaars nu van aan de abdij van Averbode naar de basiliek van Scherpenheuvel kunnen wandelen dwars door het Demerbekken. Nog drie andere basisscholen mochten elk een boombrug een naam geven. Voor de namen van de ijzeren bruggen mochten de inwoners van Scherpenheuvel hun stem uitbrengen. Nu hebben alle zeven bruggen een identiteit die goed past bij hun omgeving.

Burgemeester Manu Claes vult aan: "Het is ook een beetje voor de herkenbaarheid. Dat mensen op een bepaald moment ook weten van: "Waar zitten we in dit grote wandelgebied?" Anderzijds is het ook zo dat we zo de streek en de stad in the picture kunnen brengen. De meeste namen zijn ook uit de boeken van Ernest Claes, bijvoorbeeld de Floerebrug, De Witte Brug... Andere namen hebben te maken met de plaatsgeving: de Hemmekes is een nieuwe ontmoetingsruimte dus de Hemmekesbrug."

En zo is het gebied klaar voor de start van het bedevaartsseizoen op 1 mei. Alle bruggen krijgen nog een naambordje.

Dit zijn de zeven namen van de bruggen:

  • De Floerebrug
  • Het Vlinderbruggetje
  • De Kosmosbrug
  • De Steltjesbrug
  • De Witte Brug
  • De Hemmekesbrug
  • De Wannes Rapsbrug


Gerelateerd nieuws

 • Jasper Philipsen wint in Scherpenheuvel-Zichem derde etappe Baloise Belgium Tour: "Misschien heeft iemand kaarsje voor me gebrand"

  Jasper Philipsen wint in Scherpenheuvel-Zichem derde etappe Baloise Belgium Tour: "Misschien heeft iemand kaarsje voor me gebrand"

 • Portland sluit 'Wielerhoogdagen' Scherpenheuvel: "Mooie start van drukke festivalzomer"

  Portland sluit 'Wielerhoogdagen' Scherpenheuvel: "Mooie start van drukke festivalzomer"

 • Scherpenheuvel-Zichem zet OVAM-handhavers in tijdens Baloise Belgium Tour: "Mensen verzorgen hun omgeving niet"

  Scherpenheuvel-Zichem zet OVAM-handhavers in tijdens Baloise Belgium Tour: "Mensen verzorgen hun omgeving niet"

 • KSD Hulst reorganiseert schooljaren om overgang van kleuterschool naar lagere school vlotter te laten verlopen

  KSD Hulst reorganiseert schooljaren om overgang van kleuterschool naar lagere school vlotter te laten verlopen

 • Ontdek hier welke toppers er vrijdag te zien zijn tijdens derde etappe Baloise Belgium Tour met aankomst in Scherpenheuvel

  Ontdek hier welke toppers er vrijdag te zien zijn tijdens derde etappe Baloise Belgium Tour met aankomst in Scherpenheuvel