Geen erkenning voor grootste moskee in Tienen: "Te weinig transparantie"
In Tienen verliest de grootste moskee van de stad haar erkenning, dat communiceerde minister Crevits gisteren al. Vandaag is ook duidelijk waarom: het gaat onder meer over ondoorzichtige financiën en te weinig connectie met de buurt. Een band met extremisme, wat tien jaar geleden het geval was, is er nu niet meer. Eerder dit jaar gaf de stad de moskee zelfs nog een positief advies. De moskee zelf reageert teleurgesteld.
Waslijst aan bezorgdheden
De Arrahmamoskee ligt verscholen in een zijstraatje van de Leuvensestraat in Tienen. Met zo’n duizend leden is het de grootste moskee van de stad. Toch behoort ze nu tot de 32 geloofsgemeenschappen in Vlaanderen die hun erkenning verliezen van minister Hilde Crevits. De reden: een reeks aanhoudende problemen. "Die gaan vooral over de manier waarop de moskee bestuurd wordt", zegt burgemeester Jonathan Holslag. "Zoals de toegankelijkheid van de moskeegemeenschap", zegt hij. "Men heeft geprobeerd om een nieuw bezoek te brengen, maar dat is niet gelukt. En dan zijn er ook nog vragen over de manier waarop de financiën gerund worden en de kwaliteit en toekomst van het moskeegebouw", legt Holslag uit.
"Er is een hele waslijst aan bezorgdheden." Jonathan Holslag (Durf), Burgemeester
Geen radicalisering
De stad Tienen had de moskee eerder nog erkend, maar beschikt niet over de middelen om een diepgaande controle uit te voeren. Die taak ligt bij de Vlaamse overheid. De moskee zelf reageert alleen telefonisch: ze vindt het jammer dat ze haar erkenning verliest, en vooral: dat de minister communiceert zonder argumentatie. Want het voedt meteen de vrees voor een link met extremisme, zeker als je kijkt naar het verleden van de moskee.
"Een tiental jaren geleden waren er grote problemen op vlak van radicalisering en waren er banden met Islamitische Staat." Jonathan Holslag (Durf), Burgemeester
"Sindsdien staat die moskee onder verscherpt toezicht", zegt Holslag. "Inder andere de lokale politie probeert zich daarmee bezig te houden", zegt hij. "We hebben ook daar ook al contact over gehad met het Ministerie van Justitie, maar ook zij geven aan dat er geen elementen zijn die wijzen op radicalisering", besluit hij.
(Lees verder onder de foto.)

Goede band met Tiense samenleving
Wél moet de moskee volgens de minister kunnen aantonen dat er een goede band is met de rest van de Tiense samenleving, en kan ze dat nu nog niet. De gemeenschap krijgt wel de kans om de tekortkomingen aan te pakken en later een nieuwe erkenningsaanvraag in te dienen. De andere moskee in Tienen, in de Beauduinstraat, is wél erkend. Verder is in onze regio ook de orthodoxe kerk in Leuven niet erkend, daar gaat het vooral om administratieve redenen.