Glabbeek overweegt om glasbollen enkel toegankelijk te maken voor inwoners: "80% van alle sluikstorters is géén inwoner van Glabbeek"
De gemeente Glabbeek overweegt om de glasbollen uitsluitend nog voor inwoners van de gemeente toegankelijk te maken. Dat zegt de burgemeester na een zoveelste geval van sluikstorten. Want 4 van de 5 betrapte sluikstorters is géén inwoner van Glabbeek.
Nultolerantie
Recent nog dumpt een inwoner uit Tienen z'n afval gewoon op de grond tussen de glasbollen in Bunsbeek. Slim was hij niet, want zijn naam en adres staan nog op de doos. Gisteren nog kreeg de gemeente een melding van iemand die zijn afval aan het dumpen was in de gracht.
Opvallend is dat het merendeel van de overtreders niet uit Glabbeek zelf komt. "We hebben in Glabbeek twee jaar geleden het containerpark gratis gemaakt", zegt burgemeester Peter Reekmans. "Tegelijkertijd hebben we heel hoge boetes ingevoerd. Voor het minste dat je sluikstort betaal je minimaal 912 euro aan boetes en opruimkosten", klinkt het. "Dat is echt een nultolerantie, en onze inwoners weten dat."
"Inwoners van andere gemeenten die hier komen sluikstorten, hebben niet door dat het veel geld kost als ze hun rommel hier komen dumpen." Peter Reekmans (Dorpspartij), Burgemeester
81% uit andere gemeenten
De gemeente werkt samen met EcoWerf voor mobiele controles aan de glascontainers. Van de 22 mensen die in 2 jaar tijd betrapt werden, komen er 18 niet uit Glabbeek, 81% dus. Sluikstort zorgt niet alleen voor overlast en ongedierte, het opruimen kost de gemeente ook veel geld. En dus denkt ze na over meer drastische maatregelen.
"We moeten echt nadenken over afgesloten glasbollenparken." Peter Reekmans (Dorpspartij), Burgemeester
"Die zijn alleen toegankelijk met een ID-kaart, zodat er alleen inwoners van Glabbeek terechtkunnen", legt Reekmans uit. "Dat is de laatste stap, als het probleem zich blijft voordoen. Maar we merken dat het nu toch al een tijdje hardnekkig is", klinkt het.
Vooral aan de Schoolstraat in Bunsbeek en aan de Grotestraat in het centrum wordt afval gedumpt, waarschijnlijk omdat die vlak langs de drukke Steenweg liggen. De burgemeester roept inwoners op om telkens een foto te nemen wanneer ze iemand zien sluikstorten, 12 van de 22 sluikstorters konden namelijk beboet worden omdat een buurtbewoner ze kon vastleggen op beeld.