Grote rioleringswerken die meer dan 2,5 jaar duren beginnen maandag in Hoeleden: "Negental maanden per straat"
In Hoeleden bij Kortenaken starten na het weekend grote rioleringswerken die in totaal meer dan 2,5 jaar zullen duren. De Neerlintersesteenweg en zijn zijstraten krijgen gescheiden riolering, de nutsleidingen worden er ook vernieuwd en de steenweg krijg nieuwe fiets- en voetpaden. Daarnaast wordt aan de Braamstraat een bufferbekken gecreëerd voor de opvang van in totaal bijna 3 miljoen liter water. De maatregelen moeten zorgen voor minder vervuiling. Totale kostprijs van het project is 15 miljoen euro.
Gescheiden riolering
Voorlopig kan je aan het kruispunt van de Neerlintersesteenweg en de Braamstraat in Hoeleden nog door, maar vanaf maandag wordt de Braamstraat afgesloten voor doorgaand verkeer. Ze krijgt een gescheiden riolering, net zoals 3 andere zijstraten van de steenweg en de steenweg zelf. "Met dit project gaan we onze achterstand inhalen, wat nodig is", legt burgemeester Mollu uit. "Kortenaken heeft op dit moment een zuiveringsgraad van ongeveer 15 procent."
"Dankzij zit project gaat de zuiveringsgraad met 10 procent omhoog en landen we op 25 procent." Kristof Mollu (KORTbij), burgemeester Kortenaken
"Het is belangrijk dat er proper water in de Velpe terecht komt", zegt Mollu nog.

5 fases
Naast de Braamstraat en de Neerlintersesteenweg neemt de gemeente ook de Vaan-, Linde- en Driesstraat onder handen. De werken worden uitgevoerd in 5 fases en zijn ten vroegste pas eind 2027 klaar.
"Je kan ook heel Hoeleden gelijktijdig openleggen. Dan duren de werken maar 1 jaar." Kristof Mollu (KORTbij), burgemeester Kortenaken
"Maar nu wordt er in fases gewerkt. Fase 1 in de Braamstraat zal 6 maanden duren en dan wordt die straat opnieuw opengesteld voor alle verkeer", legt Mollu uit. "We gaan niet 2,5 jaar lang in één en dezelfde straat werken. Het is een vrij lang tracé met verschillende zijstraten, en dus ook verschillende fases. En die duren een half jaar tot 9 maanden."
"Per straat zal er maar een 9-tal maanden effectief gewerkt worden." Kristof Mollu (KORTbij), burgemeester Kortenaken
Fietspaden en bufferbekken
De gemeente vernieuwt ook de nutsleidingen en zorgt voor veiligere fietspaden op de Neerlintsersesteenweg. "Naast de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel over verschillende straten, gaan we hier op de Neerlintersesteenweg ook gescheiden fietspaden aanleggen", zegt Mollu. "Die worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en de provincie.
"Hier komt ook een bufferbekken voor 1,8 miljoen liter water." Kristof Mollu (KORTbij), burgemeester Kortenaken
"Met de bredere grachten erbij wordt alles klimaatrobuuster, goed voor een totale capaciteit van 2,8 miljoen liter water", besluit Mollu. De werken kosten in totaal 15 miljoen euro, dat bedrag is wel bijna zo goed als volledig gesubsidieerd.
