Hoofdafbeelding voor artikel Grote Steunbeer wordt deze…

Grote Steunbeer wordt deze week gedetailleerd in kaart gebracht en staat droog: "Op basis van scan moeten er keuzes gemaakt worden"

Grote Steunbeer wordt deze week gedetailleerd in kaart gebracht en staat droog: "Op basis van scan moeten er keuzes gemaakt worden"

De Vlaamse Milieumaatschappij brengt deze week de Grote Steunbeer in Diest gedetaileerd in kaart. Daarvoor is de Demer omgeleid en staat het 19e eeuwse Sluizencomplex op dit moment droog. De speciale scan brengt alle gebreken in kaart. Op basis daarvan wordt bepaald hoe en of het beschermd monument op bepaalde plaatsen hersteld moet worden.

Scan

Waar de Demer normaal aan hoge snelheid door de Grote Steunbeer in Diest stroomt, is er nu geen water te bespeuren. Dat komt omdat de Vlaamse Milieumaatschappij een nieuwe afvoerbuis onder de Demer door heeft getrokken 100 meter stroomopwaarts. Die buis zorgt ervoor dat het overtollig water van de vijvers aan de Halve Maan in de beek langs de andere kant van de Demer kan wegvloeien.

(Lees verder onder de foto.)

Voor die werken is de Demer omgeleid en dus maakt de VMM gebruik van dit moment om het 19e-eeuwse sluizencomplex in kaart te brengen. "Er zijn een aantal afwegingen te maken over de restauratie-opties die er zijn", legt Kris Soete uit.

"Met die scan gaan we een gedetailleerd beeld kunnen maken en kunnen we dat ook voorleggen aan de bevoegde instanties om te zien welke opties er uiteindelijk gekozen worden." Kris Soete, Projectingenieur Vlaamse Milieumaatschappij

"Is dat het vervangen of behouden van elementen, wat gaan we doen?", zegt Soete.

(Lees verder onder de foto.)

Nieuwe hoogtechnologische sluizen

Concrete vraag is bijvoorbeeld: moet het metselwerk aan de sluizen hersteld worden voor de stabiliteit? Het onderzoek duurt tot eind deze week. Eind dit jaar wordt beslist wat er juist moet gebeuren. Wat wel vaststaat is dat deze muur weggaat zodat er opnieuw Demerwater door het centrum van Diest stroomt en dat de houten sluizen vervangen worden door nieuwe hoogtechnologische sluizen.

"Met moderne technologie zullen we kunnen instellen hoeveel debiet we doorlaten, waar dat nu statisch is." Kris Soete, Projectingenieur Vlaamse Milieumaatschappij

"Dan kunnen we kijken of de capaciteit meer af- of meer opwaarts is", zegt Soete. "En in functie daarvan zullen we op termijn meer of minder water op de Demer kunnen doorlaten."

(Lees verder onder de foto.)

Dat is ook nodig want Diest is een kritiek punt wat de Demer betreft omdat er heel veel zijrivieren samenkomen. Het hele project duurt nog ruim drie jaar. Tegen 2029 moeten de werken afgerond zijn, dan viert Diest zijn 800-jarige bestaan.

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image