Infrabel opent gloednieuw zonnepanelenpark met meer dan 3.800 panelen: "Elke week bijna 500 binnenlandse en internationale treinen van stroom voorzien"
De treinen op de hogesnelheidslijn tussen Leuven en Luik rijden vanaf vandaag op zonne-energie. Die komt van het zonnepanelen park van Infrabel in Avernas net naast de stad Landen Daar liggen 3.828 panelen en die produceren 2.700 megawattuur per jaar, dat is het gemiddeld jaarverbruik van 650 gezinnen. Zo moet de spoorsector via groene energie nog duurzamer worden, want de sector is een van de grootste elektriciteitsverbuiker van ons land.
Het gloednieuwe zonnepanelenpark van Infrabel in Avernas op de grens van Wallonië en Vlaanderen. Meer dan 3.800 zonnepanelen liggen er. De opgewekte stroom dient voor de bijna 500 binnenlandse en internationale treinen die gebruik maken van de hogesnelheidslijn Leuven-Luik. "We moeten natuurlijk inzetten op duurzaam spoorvervoer en projecten zoals windenergie en zonne-energie die dragen daar absoluut een steentje toe bij", zegt Frédéric Petit, woordvoerder bij Infrabel
"Voor ons is dat een must om het eigen verbruik steeds te verminderen, maar tegelijkertijd meer groene energie te gaan opwekken. Of het nu via windmolens is of door zonnepanelen. Zo kunnen we stelselmatig meer groene energie gebruiken." Frédéric Petit, Woordvoerder Infrabel
Vanaf vandaag worden de zonnepanelen in gebruik genomen. Op jaarbasis moeten ze zo'n 2.700 megawattuur per jaar produceren, dat komt overeen met het jaarlijks verbruik van 650 huishoudens. Maar ook wanneer de zon niet schijnt, zullen de treinen van groene stroom voorzien worden.
"Als er veel zon is, zoals in de zomer, dan gaan we natuurlijk zonne-energie gebruiken. Dan hebben we de windenergie niet nodig. Omgekeerd, in de winter of als het bijvoorbeeld een grauwgrijze dag is, dan ga je gebruik maken van de windenergie als alternatief voor de zonne-energie." Frédéric Petit, Woordvoerder Infrabel
"In 2015-2016 hebben we zestien windmolens in gebruik genomen", legt Petit uit. Nu de zonnepanelen ook in gebruik worden genomen, kan Infrabel altijd gebruik maken van groene energie. "Beide zijn dus perfect complementair."
Nog projecten in de pijplijn
Infrabel plant al een volgend groot project in onze regio. Langs de hogesnelheidslijn in Boutersem tussen de Redingenstraat en de Torenhofstraat start binnen enkele maanden de bouw van een ander zonnepanelenpark. In Avernas moet de zonne-energie nog omgezet worden tot bruikbare spanning. Dat zal in Boutersem niet meer moeten.
"Het bijzondere daarvan is dat dat een van de eerste PV2C-parken. Dat wil zeggen dat de energie rechtstreeks wordt geïnjecteerd in de bovenleiding zodat de treinen daarvan gebruik kunnen maken. De overige energie die komt hier weer in Avernas terecht." Frédéric Petit, Woordvoerder Infrabel
Het toekomstige park in Boutersem moet midden 2027 klaar zijn en zal energie produceren dat overeenkomt met het jaarverbuik van 500 gezinnen. Het zogeheten PV2C-park wordt ook het eerste in Europa.
