Koepelorganisatie 'Zwemmen in Leuven' wil grootste instructiebad van Vlaanderen in Kessel-Lo
Zwemmen in Leuven heeft een concreet voorstel gelanceerd voor het nieuwe zwembad in Kessel-Lo. De organisatie die 10 zwemclubs en 4500 leden vertegenwoordigt vraagt de stad om een modulair zwembad te bouwen dat op 8 verschillende manieren kan worden gebruikt. Door flexibele muren en vloeren kan het zwembad zowel dienen als 50 meterbad, maar bijvoorbeeld ook als kleiner instructiebad. Op die manier kan het zwembad volgens de organisatie door minder ruimte te gebruiken, meer zwemmers bedienen.
Grootste instructiebad van Vlaanderen
Vier vertegenwoordigers van koepelorganisatie 'Zwemmen in Leuven' verzamelen aan het zwembad in Kessel-Lo. Ze hebben samengewerkt aan een concreet voorstel voor de invulling van het nieuwe zwembad dat de stad hier plaatst.
"Wij stellen voor om hier het grootste instructiebad van Vlaanderen te plaatsen." Jeroen Lecoutere, Zwemmen in Leuven
"Als je overdag een zwemschool organiseert, dan heb je 3,5 keer meer water ter beschikking om les te geven", legt Lecoutere uit. "Dat lijkt ons de belangrijkste doelstelling van dit bad. Maar ook 's avonds zou het handig zijn om van het modulair zwembad baantjeswater te maken. Je kan dan kiezen voor 25 meter, of om het te verlengen naar 50 meter", klinkt het. "Maar wel alleen op de momenten dat het beschikbaar is, zonder de zwemscholen", zegt Lecoutere.
Modulair zwembad
Door verstelbare muren en bodems kan je het zwembad op 8 verschillende manieren gebruiken. Dat is bijvoorbeeld minder diep voor peuters, of juist heel diep voor waterpolo. En dat terwijl je er volgens Zwemmen in Leuven minder ruimte voor nodig hebt dan het huidige zwembad inpalmt. Het plan kan volgens de zwemclubs een oplossing bieden voor de grote vraag naar zwemwater. "Op dit moment hebben wij wachtlijsten voor de zwemschool van 1 jaar", zegt Jeroen Lissens.
"Als kinderen zich aanmelden om te leren zwemmen moeten ze meer dan 1 jaar wachten." Jeroen Lissens, Leuven Aquatics
"En voor volwassen hebben we op dit moment geen instructiewater", zegt Lissens. "Het is voor volwassenen op dit moment dus niet mogelijk om bij ons te leren zwemmen."
Mobiliteit
In het voorstel kan het zwembad ook gebruikt worden als 50 meterbad. Daar kwam in het verleden al kritiek op. Een 50 meterbad zou de druk op het verkeer in de wijk aanzienlijk verhogen.
"Wij denken niet dat de grootte of de lengte van een bad bepaalt hoeveel auto's naar een zwembad rijden." Jeroen Lecoutere, Zwemmen in Leuven
"We zien dat ook in andere steden", zegt Lecoutere. "Dat wordt vooral door het beleid rond het zwembad bepaald", zegt hij. "In Hasselt zien we dat er een specifiek lokaal beleid door de stad is uitgewerkt. Wie verder weg woont, betaalt veel meer voor een zwembeurt. Zo zorg je ervoor dat de druk op het zwembad van buiten de stad zo goed als onbestaande wordt", besluit Lecoutere.
Hoeveel dit voorstel zou kosten kan Zwemmen in Leuven niet precies zeggen. Al is het volgens de organisatie wel de goedkoopste manier om extra zwemwater te creëren. Ze wil nu vooral in gesprek met het bestuur en betrokken worden bij de besluitvorming.
Stadsbestuur Leuven wil zwemclubs betrekken bij ontwerp nieuw complex in Kessel-Lo
Volgens schepen van sport Christophe Stockman is het wel degelijk de bedoeling dat de zwemclubs betrokken worden bij het ontwerp. Hij laat weten dat zijn deur open staat voor alle voorstellen, en dat er voorlopig nog niets beslist is. De studies die de stad op dit moment laat uitvoeren gaan over de locatie waar het sportcomplex komt.
Naast een zwembad plaatst de stad er ook een nieuwe sporthal, bibliotheek en cafetaria. Een modulair zwembad is volgens Stockman wel degelijk een optie. Al is het volgens hem wel belangrijk om met verschillende factoren rekening te houden.
"We moeten ook de noden van alle gebruikers in kaart brengen." Christophe Stockman (Vooruit), Schepen van Sport
"Zo'n modulair zwembad, hoe verwarm je dat?" vraagt Stockman zich af. "Bepaalde doelgroepen hebben warmer water nodig dan een competitiezwemmer. Hoe verhoudt zich dat, is dat technisch mogelijk? Wat is het energieverbruik? Zonder een voorafname te doen, denk ik dat we met heel veel factoren rekening moeten houden."