Leuvens Historisch Genootschap wil centraal steunpunt in de stad oprichten: “Met VR-technologie het Leuven van de middeleeuwen tonen”
Het Leuvens Historisch Genootschap wil een steunpunt Stad en Geschiedenis oprichten pal in het midden van de stad. De huidige locatie van het genootschap is gewoon een privéwoning en ook veel te klein. Het Leuvens Historisch Genootschap bestaat al meer dan 100 jaar. Het bestudeert de geschiedenis van de stad en belicht het belang van historische sites en gebouwen. Het wil dat nu op een zichtbare en makkelijk toegankelijke plaats in het centrum van de stad gaan doen.
Steunpunt
Met een VR-bril kan je 1000 jaar terug in de tijd reizen en bijvoorbeeld boven het klooster van de Predikheren zweven, vlakbij wat nu de Hertogensite en de Onze-Lieve-Vrouwstraat is. Het Leuvens Historisch Genootschap heeft zo tal van historische domeinen zelf met VR-technologie gereconstrueerd. En het wil die nu ook aan het ruime publiek laten zien. Niet hier, maar wel in een nieuw centraal steunpunt dat het zelf wil oprichten. "Wij krijgen heel veel vragen van het publiek om de geschiedenis van onze stad mee te geven", klinkt het bij voorzitter Ramon Kennis.
"Voorlopig hebben we ons kunnen behelpen met de steun van vrijwilligers, maar nu zoeken we eigenlijk een punt midden in de stad." Ramon Kenis, Voorzitter Leuvens Historisch Genootschap
"Op die manier kunnen we mensen met een open deur ontvangen", legt Kenis uit. "We kunnen er hun vragen beantwoorden en verschillende initiatieven uitwerken."
Steun van stad en universiteit
Op dit moment is dit het hoofdkwartier van het Leuvens Historisch genootschap. Het huis van Ramon Kenis zelf in de Kaboutermansstraat. Maar het wordt hier stillaan wat klein, en ook de locatie is niet centraal gelegen in de stad. En dus dringt een verhuis zich op. Het Genootschap rekent daarvoor op steun van de stad en de KU Leuven. "We willen op een centrale plek een ontmoetingsplek met een bibliotheek, een archief en een vergaderruimte", legt Kenis uit. "Dat maakt dat we zullen samenwerken met een bestaande zaak in het centrum van de stad."
"We willen samenwerken met een bestaande zaak of de overheid. Maar altijd in het centrum van de stad, waar veel mensen voorbijkomen." Ramon Kenis, Voorzitter Leuvens Historisch Genootschap
Het Leuvens Historisch Genootschap hoopt dus op steun van de stad, maar die komt er waarschijnlijk niet. Schepen van Cultuur Bert Cornillie juicht het initatief wel toe, maar laat weten dat de stad geen locatie of extra budget kan voorzien. Het lijkt er dus op dat het Leuvens Historisch Genootschap de plannen volledig zelf moet uitwerken.