Nieuwe paus Leo XIV is gespreksonderwerp van de dag aan Basiliek van Scherpenheuvel-Zichem: "Hopelijk heeft hij een moderne kijk op de wereld"
Sinds gisteren staat Leo XIV aan het hoofd katholieke kerk. Een nieuwe paus is natuurlijk altijd een beetje geschiedenis en voor heel veel gelovigen is het ook nog altijd een belangrijk figuur. Dat merkte ook onze ploeg aan de basiliek van Scherpenheuvel vanmorgen. Waar de nieuwe paus toch wel een gespreksonderwerp was.
De iconische woorden "Habemus papam" weerklinken op een overvol Sint-Pietersplein: er is een nieuwe paus gekozen. Even later verschijnt met Robert Francis Prevost, de nieuwe paus Leo XVI op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Het is wereldnieuws maar ook gespreksstof aan de basiliek van Scherpenheuvel. Voor de ene lijkt hij een "volkser" type, voor de ander dan weer een "serieuzere vent".
"Hij kwam heel aimabel, heel vriendelijk, heel attent, heel eenvoudig over. En die keren dat ik toen bij die gelegenheid met hem gesproken heb, waren korte gesprekken, maar was hij heel geïnteresseerd en dankbaar." Luc Van Hilst, Pastoor Scherpenheuvel
De pastoor van Scherpenheuvel, Luc Van Hilst, moest gisteren twee keer met zijn ogen knipperen. Van Hilst was betrokken bij het bezoek van Paus Franciscus aan ons land en heeft Prevost, die dicht bij Franciscus stond dus ook ontmoet.
Modern wereldbeeld of traditionele waarden en normen?
Er wachten de nieuwe paus ook veel uitdagingen. ''Pache'' betekent vrede in het Italiaans weerklonk meermaals gisteren. Maar er is natuurlijk meer. Aan de basiliek hopen ze op meer vrijheid in de kerk: "Dat ook de zusters mogen een mis opdienen ofwel een getrouwd koppel." Maar ook een paus met een modern wereldbeeld is welkom. "Ik hoop dat hij een moderne kijk heeft op alles. Op homoseksualiteit. Met alles wat er op de wereld gebeurt", klinkt het.
"Paus Franciscus heeft stappen gezet. Die moeten nu verder doorgaan en dat zal hij doen. Het kan ook niet anders." Luc Van Hilst, Pastoor Scherpenheuvel
Binnen de kerkgemeenschap, maar ook in ons land stond de katholieke kerk heerste er chaos: de plaats van vrouwen binnen de kerk, mensen uit de LGTBQIA+ gemeenschap en kindermisbruik. Pastoor Van Hilst verwacht dat paus Leo XIV er stappen zal nemen. "Dat zijn allemaal dingen die paus Franciscus ook heeft aangeheven. Waardoor hij ook door de kardinalen destijds is verkozen om dat aan te pakken."