Onderzoekers KU Leuven ontwikkelen nieuwe methode om HIV-virussen onschadelijk te maken: "Belangrijke doorbraak in volledige genezing"
De KU Leuven heeft een nieuwe methode ontwikkeld om HIV-virussen definitief onschadelijk te maken. Met de huidige HIV-medicatie worden op dit moment al heel veel patiënten geholpen. Maar zij nemen permanent medicatie die de ziekte onderdrukt. Dankzij de nieuwe ontdekking kunnen patiënten misschien wel volledig genezen na een korte kuur. Al is het nog maar de vraag of er in vervolgonderzoek geen nieuwe problemen opduiken, want de nieuwe methode is nog niet getest op mensen.
Elk jaar 600.000 slachtoffers
Elk jaar overlijden er 600.000 mensen aan de gevolgen van een HIV-infectie. Door de ontwikkeling van de medicatie is het aantal nieuwe infecties sterk gedaald. "Maar toch spreken we nog altijd van een pandemische situatie", zegt professor moleculaire geneeskunde Zeger Debyser. Enkele jaren geleden kent het onderzoek van zijn team al een doorbraak. Ze slagen erin om de virussen op een willekeurige en minder gunstige plaats te laten integreren. Daardoor kunnen ze niet meer verspreiden. De methode wordt op dit moment getest op patiënten, maar is niet altijd doeltreffend.
"Soms komen virussen per ongeluk wel op een gunstige plek in het lichaam terecht." Eline Pellaers, Onderzoekster KU Leuven
Om dat te vermijden, is het team ook naar een andere methode op zoek gegaan.

Nieuwe methode
Het onderzoeksteam heeft nu ook een nieuwe behandelingsmethode gevonden. Het voordeel van deze methode is dat de viruspartikels op geen enkele manier nog actief kunnen worden. Daardoor zijn ze onschadelijk en kunnen de patiënten na een bepaalde tijd de behandeling stoppen.
"Patiënten moeten zich geen zorgen meer maken om opnieuw ziek te worden of anderen te besmetten." Eline Pellaers, Onderzoekster KU Leuven
Het onderzoek heeft in een lab-omgeving plaatsgevonden. Er is ook nog meer onderzoek nodig vooraleer de nieuwe methode bij patiënten getest kan worden.