Oost-Brabantse landbouwers vrezen voor lagere graanoogst door droogte: "Al houden onze gronden best veel vocht"
Ook de landbouwers in onze regio beginnen de aanhoudende droogte te voelen. Een acute vrees voor de gewassen is er nog niet in onze regio, maar de regen moet toch niet meer al te lang uitblijven of bijvoorbeeld het graan gaat er onder lijden. En dat kan dan ook weer gevolgen hebben voor het vee.
Regen nodig
Landbouwer Jan uit Hoegaarden inspecteert zijn gigantisch graanveld en ziet de gevolgen van de droogte. "Het graan komt in aar", zegt hij. "En dat is eigenlijk minstens twee, drie weken te vroeg."
"Het graan is veel te klein." Jan Van Kelecom, Landbouwbedrijf Van Kelecom
De planten staat minder hoog en het graan staal al in aar, dat wil zeggen dat de korrels al zichtbaar uit de stengel zijn gekomen. Het is nu dat de plant en de korrels moeten groeien, en daar is regen voor nodig.
Grote gevolgen
"We vrezen dat voor een mindere opbrengst als het graan geen vocht gaat krijgen. Dan gaan de korrels slecht gevuld geraken", zegt Jan. Dat zorgt ervoor dat hij minder kilo's graan kan oogsten. "En ook voor het stro heeft dat gevolgen, want we gebruiken de stengels als stro", vult hij aan.
"Door de kortere stengels is er minder stro voor onze dieren." Jan Van Kelecom, Landbouwbedrijf Van Kelecom
Beperkte impact op vee
De dieren zien nog niet te veel af door de droogte, op de koeien zelf heeft de relatieve warmte en droogte van de afgelopen weken nog geen impact. Los van het graan is de impact op andere gewassen, zoals de bieten nog beperkt. De wortels van de aardappelplanten gaan door de droogte nu dieper op zoek naar water, en worden daardoor zelfs sterker en groter.
"Onze grond in Vlaams Brabant is vochthoudend. Onderaan de bodem zit nog wel genoeg vocht." Jan Van Kelecom, Landbouwbedrijf Van Kelecom