Op deze manier wordt het Kasteel van Horst gestabiliseerd

Op deze manier wordt het Kasteel van Horst gestabiliseerd

Op deze manier wordt het Kasteel van Horst gestabiliseerd

Begin dit jaar werd duidelijk dat de stabiliteitsproblemen van het Kasteel van Horst ernstiger zijn dan gedacht. Intussen heeft erfgoedstichting Herita in detail onderzocht op welke manier het kasteel best kan worden gestabiliseerd. 


Lees hieronder het persbericht van erfgoedstichting Herita:


Onder de brug, de kapel en het kasteel zullen jetgroutpalen worden geboord. Onder de donjon (de rechthoekige woontoren) is dat niet nodig. De boringen gebeuren aan de zijkant van de gebouwen en gaan met een helling van 5 graden door de funderingen. Eerst gebeurt er een kernboring waarmee materie uit de bodem wordt gehaald. De cilindrische bodemstalen die daarbij naar boven komen, geven een mooi beeld van de verschillende funderingslagen. In het geval van het Kasteel van Horst is dat een mengeling van natuur- en baksteen.

 Na de kernboring wordt er grout in de vrijgekomen ruimte geïnjecteerd: dat is een mengeling van cement, water en perslucht die onder zeer hoge druk homogeen wordt vermengd met de aanwezige grond, waarna binding optreedt. De stabilisatiepalen hebben een minimumdiameter van 60 centimeter en bereiken na 3 dagen al een hardheid van 80%. Na 28 dagen is de uitharding compleet en bereiken de gevormde palen hun maximale sterkte.

 Herita gaat nu op zoek naar een algemene restauratie aannemer via een openbare aanbesteding. De restauratie wordt gepland om van start te gaan in 2023. De stabilisatiewerken zullen daarbij als eerste fase worden aangevat.   

Gerelateerd nieuws

  • Nieuw kunstwerk van Wilfried De Cock in Rillaar: "Ik vind het vooral heel tof dat ik mijn werk kan tonen in de open ruimte, zodat iedereen ervan kan genieten"

    Nieuw kunstwerk van Wilfried De Cock in Rillaar: "Ik vind het vooral heel tof dat ik mijn werk kan tonen in de open ruimte, zodat iedereen ervan kan genieten"

  • 14de editie van cultuurfestival M-idzomer in M Leuven: Met BLUAI als afsluiter

    14de editie van cultuurfestival M-idzomer in M Leuven: Met BLUAI als afsluiter

  • 8 medailles voor Oost-Brabant op BK atletiek, persoonlijk record voor Bacari: "Goed voor WK ambities"

    8 medailles voor Oost-Brabant op BK atletiek, persoonlijk record voor Bacari: "Goed voor WK ambities"

  • Diest is op zondag 7 september decor voor BK orgeldraaien: "We zijn enige land ter wereld met nationaal kampioenschap orgeldraaien"

    Diest is op zondag 7 september decor voor BK orgeldraaien: "We zijn enige land ter wereld met nationaal kampioenschap orgeldraaien"

  • Eerste ROBtv-vertelling morgenavond met Joost Van Hyfte in stadspark van Aarschot

    Eerste ROBtv-vertelling morgenavond met Joost Van Hyfte in stadspark van Aarschot

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image