Pierre Neuhard (90) uit Tildonk schrijft boek over zijn gezin in de Tweede Wereldoorlog: "Mijn vader is onherkenbaar teruggekomen"

Pierre Neuhard (90) uit Tildonk schrijft boek over zijn gezin in de Tweede Wereldoorlog: "Mijn vader is onherkenbaar teruggekomen"

Pierre Neuhard (90) uit Tildonk schrijft boek over zijn gezin in de Tweede Wereldoorlog: "Mijn vader is onherkenbaar teruggekomen"

"Ik was zes toen de wereld in brand werd geschoten" is het boek van Tildonkenaar Pierre Neuhard. In het boek vertelt hij over zijn gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pierre zelf zag hoe 'Boerke Nijs' voor zijn ogen werd doodgeschoten. Maar hij schrijft ook over zijn vader die nooit meer dezelfde is geworden na de oorlog. Het boek kan aangekocht worden via deze website.

"Dat blijft me altijd bij hoe die mens ineens tegen de muur geplakt werd en dan kwam daar stilletjes aan het bloed door zijn vest. Dat zie ik nog altijd." Pierre Neuhard, auteur van "Ik was zes toen de wereld in brand werd geschoten"

Pierre Neuhard, 90 lentes jong, bladert samen met zijn kleindochter door zijn gloednieuw boek 'Ik was zes toen de wereld in brand werd geschoten.' Het gaat over hoe hij als kleine jongen de oorlog samen met zijn gezin beleefde. Zo beschrijft hij enkele traumatische gebeurtenissen. Hij zag bijvoorbeeld hoe 'Boerke Nijs' werd vermoord.

Dat herinnert hij zich nog levendig: "Toen was ik nog maar tien jaar. Dat blijft me altijd bij hoe die mens ineens tegen de muur geplakt werd en dan kwam daar stilletjes aan het bloed door zijn vest. Dat zie ik nog altijd."

Het boek gaat ook over zijn vader die in 1943 werd opgepakt. Hij verbleef in vier gevangenen- en concentratiekampen. Pierre en zijn gezin kregen te horen dat hij overleden was. Maar hij was blijkbaar verwisseld met iemand anders en keerde toch terug.

"Zo mager was hij. Zo afgeleefd. Zo uitgemergeld. Vies, vreemd, terwijl hij altijd een heel fiere papa was. Hij werd enkel herkend door onze hond. Toen zei onze moeder en ik ga dat nooit vergeten: 'Kinderen, ik denk da het onze pa moet zijn.' Zo onherkenbaar was hij.", zegt Neuhard.

Hij is nooit meer de man geworden wie hij voor de oorlog was. Zijn vrouw, de moeder van Pierre, moest hem 20 jaar lang verzorgen. Met dit boek wil Pierre ook zijn ouders eren voor alles wat ze tijdens en na de oorlog hebben meegemaakt. Pierre bezoekt nog elk jaar het Fort van Breendonk, een kamp waar zijn vader heeft gezeten.

Dat jaarlijks bezoek vindt Neuhard erg belangrijk: "Ik moet gaan. Ik ga, maar ik moet dan ook zo rap mogelijk buiten. Ik kan daar niet naar die gangen en die kamers en die foltertuigen zien. Ik moet daar naartoe. Ik blijf niet thuis."

Nu, 80 jaar later, heeft Pierre het er nog vaak moeilijk mee. 20 jaar lang schreef hij aan dit boek. Het was voor hem een manier om alles van zich af te schrijven. Het boek is vanaf vandaag te koop.

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • 36ste editie Swing Wespelaar vindt plaats in augustus: "Voor het eerst wordt ook jong blues-talent in de kijker gezet"

    36ste editie Swing Wespelaar vindt plaats in augustus: "Voor het eerst wordt ook jong blues-talent in de kijker gezet"

  • Haacht verkoopt materialen van oude skatepark, bieden kan tot en met 26 mei

    Haacht verkoopt materialen van oude skatepark, bieden kan tot en met 26 mei

  • Grens tussen Rotselaar en Haacht gewijzigd zodat voetbalveld van VK Wakkerzeel in Haacht ligt: "Eenvoudigste oplossing om gebouwen te vernieuwen"

    Grens tussen Rotselaar en Haacht gewijzigd zodat voetbalveld van VK Wakkerzeel in Haacht ligt: "Eenvoudigste oplossing om gebouwen te vernieuwen"

  • Haacht plaatst ANPR-camera's om zwaar verkeer tussen industriezone Hambos en Wijgmaalsesteenweg te weren

    Haacht plaatst ANPR-camera's om zwaar verkeer tussen industriezone Hambos en Wijgmaalsesteenweg te weren

  • Haacht organiseert participatieavond voor nieuw speelterrein aan het Heike in Wespelaar

    Haacht organiseert participatieavond voor nieuw speelterrein aan het Heike in Wespelaar