Programma van Dwars door het Hageland en Baloise Belgium Tour in Scherpenheuvel-Zichem bekend

Programma van Dwars door het Hageland en Baloise Belgium Tour in Scherpenheuvel-Zichem bekend

Programma van Dwars door het Hageland en Baloise Belgium Tour in Scherpenheuvel-Zichem bekend

Lees hieronder het persbericht van de stad:


Beleef de Wielerhoogdagen in Scherpenheuvel-Zichem


Wie koers zegt, zegt Scherpenheuvel-Zichem. Dit jaar is Scherpenheuvel-Zichem gaststad van de Grand Départ van de Baloise Belgium Tour, met de ploegenvoorstelling op 13 juni en de openingsrit op 14 juni. De basiliek en het centrum van Scherpenheuvel vormen het opvallende toneel voor de start en finish en enkele passages. Ook Dwars door het Hageland dendert op 10 juni weer langs de Maagdentoren. Verschillende leuke randactiviteiten maken het programma van de Wielerhoogdagen compleet.


Baloise en Dwars door het Hageland


Scherpenheuvel-Zichem is al enkele jaren het strijdtoneel voor de topkoers Baloise Belgium Tour. 


Schepen van sport Kris Peetermans zegt: “Ook dit jaar zijn we gastgemeente voor een rit van de Baloise Belgium Tour. Op 13 juni verwelkomen we de renners voor de ploegenvoorstelling. Op 14 juni wordt de openingsrit gereden. Het centrum van Scherpenheuvel is het opvallende toneel voor de start en finish en enkele passages. Maar ook die andere professionele koers, Dwars door het Hageland, dendert op 10 juni weer langs de Maagdentoren.”


Wielerweek gaat Grand Départ vooraf


Burgemeester Manu Claes: “Maar er is meer. De Grand Départ wordt vooraf gegaan door  een heuse wielerweek met een waaier aan leuke randactiviteiten waarbij de koers centraal staat. Voor onze inwoners van klein tot groot, voor liefhebbers van de koers  en voor de vele andere bezoekers zijn het ‘Wielerhoogdagen’. Op die manier zetten we Scherpenheuvel-Zichem op de kaart als een wielerminnende, attractieve en gastvrije stad, waar iedereen welkom is.”


Op 13 en 14 juni moeten inwoners en bezoekers rekening houden met parkeer- en verkeershinder. Alle info vind je op de website. Kom zo veel mogelijk met de fiets en maak gebruik van de gratis bewaakte fietsenparking.


Omwonenden ontvangen een bewonersbrochure, zodat ze weten waar ze rekening mee moeten houden.


Programma Dwars door het Hageland:


Spektakel aan de Maagdentoren


Op zaterdag 10 juni doet Dwars door het Hageland onze streek aan. De start is voorzien in Aarschot en de aankomst in Diest. De renners rijden daarbij door Scherpenheuvel-Zichem. 


De beste plek om te supporteren voor de dames en de heren? In het wielerdorp aan de voet van de Maagdentoren natuurlijk! De wielerwedstrijd passeert er meermaals. Je kan de renners dus vanop enkele meters afstand aanmoedigen. Volg je liever op een groot scherm? Dan kan je ondertussen aan de feesttent genieten van een hapje en drankje. 


Durvers kunnen via een deathride vanaf de Maagdentoren de diepte inspringen en een adembenemende afdaling over de Demer maken. Alle beschikbare plaatsjes zijn al ingenomen. Maar, niet getreurd, er is nog voldoende te beleven die dag.


I.s.m. vzw de Maagdentoren 


· Maagdentoren


· 10 juni van 11 tot 18 uur


· gratis


Over pieken en dalen


Sporza-coryfeeën Carl Berteele en Christophe Vandegoor ontvangen wielerhelden Sven Nys en Ludo Dierckxsens én wielerliefhebber Jelle Cleymans in den egger. Je krijgt een kijk achter de schermen van het wielerbestaan. Over pieken en dalen. Over trainingsschema’s en wedstrijdrituelen. Over familie en supporters. Over het leven. 


In deze wielervoorstelling sleuren Nys, Dierckxsens, Berteele en Vandegoor je live mee in een massasprint of over een loodzware col, op zoek naar momenten naar boeiende verhalen! 


Niemand minder dan Jelle Cleymans, zelf een gebeten wielertoerist, zorgt voor de muziek. Zorg dat je die avond in de juiste waaier zit!


Een organisatie van het Sinksencomité


· GC den egger


· 12 juni om 20 uur


· 10 euro - reservatie: www.denegger.be


Baloise Belgium Tour: twee dagen wielerfeest met de Grand Départ


Op dinsdag 13 juni stellen de deelnemende ploegen zich aan je voor. Sporza-commentator Christophe Vandegoor en ex-wielrenner Sven Nys verwelkomen de renners op het podium voor de basiliek. Nadien barst een muzikaal feestje los, met Vloms, 3 of us en Margriet Hermans. Je kan dus ‘lekker blijven hangen’.


Op de gezellige terrassen kan je terecht voor een lekker hapje en drankje. Vele handelaars zetten ook hun deuren open voor een late night shopping. Voor elk wat wils!


· Centrum Scherpenheuvel


· 13 juni van 17 tot 22 uur


· gratis


Op woensdag 14 juni zijn we opnieuw op de afspraak voor de openingsrit van Baloise Belgium Tour. Het startschot voor de wedstrijd wordt gegeven voor de basiliek. Via Keiberg en Messelbroek rijden de renners naar Rillaar. Na een doortocht in Tielt-Winge en Bekkevoort gaat het via Schoonderbuken en Kaggevinne weer richting basiliek. Na 4 rondes, een rit van ongeveer 163 km, kennen we de winnaar.


PROGRAMMA 


11.00 uur Aankomst ploegbussen 


12.00 uur Ploegvoorstelling voor de basiliek 


13.20 uur Officiële start voor de basiliek 


14.25 uur Eerste passage aan de finish 


15.29 uur Tweede passage aan de finish 


16.18 uur Derde passage aan de finish 


17.07 uur Finish op de Dieststestraat


17.22 uur Podiumceremonie voor de basiliek 


Animatie en beleving


Ondertussen bruist het centrum van Scherpenheuvel van de activiteit. Zo kan je ook tussen de passages volop genieten van de sfeer en gezelligheid. Op de vele terrassen kan je genieten van een verfrissend drankje of een lekker hapje. Avonturiers vliegen de sterren tegemoet op onze space bikes. Bezoek de toren van de basiliek of ons boekenmarktje. De kinderen kunnen hun hartje ophalen in ons kinderdorp naast het stadhuis. Met spectaculaire springkastelen, speleobox, grime,… is er voor ieder wat wils


· centrum Scherpenheuvel


· 14 juni van 12.30 tot 17.30 uur


· gratis


In de kijker: Baloise Kids Ride


De Baloise Belgium Tour zet zich in om kinderen hun technische vaardigheden op de fiets te helpen verbeteren. De Baloise Kids Ride biedt jonge kinderen de kans om veilig te leren fietsen. Ze maken ook kennis met de wielersport en beleven een onvergetelijke dag op hetzelfde parcours van de profrenners.


Kinderen tussen 6 en 12 jaar oud kunnen op 14 juni, voor de profrenners aankomen, samen een klein stukje van het parcours afleggen en onder de officiële aankomstboog rijden. De opzet is om veilig te leren fietsen en kennis te maken met de sfeer van het parcours. Er is geen wedstrijd aan verbonden.


Inschrijven en info via www.baloisebelgiumtour.be/kidsride. Je ontvangt nadien een mail met alle info.

Gerelateerd nieuws

 • Hendrick Tuerlinckx zet nu echt punt achter spelerscarrière met galamatch: "Mijn finale goodbye"

  Hendrick Tuerlinckx zet nu echt punt achter spelerscarrière met galamatch: "Mijn finale goodbye"

 • Abdijentocht lokt 4600 sportievelingen naar Averbode

  Abdijentocht lokt 4600 sportievelingen naar Averbode

 • Fietspaden Abdij van Averbode worden doorgetrokken tot Antwerpse Laakdal, maar aanleg kan nog enkele jaren duren

  Fietspaden Abdij van Averbode worden doorgetrokken tot Antwerpse Laakdal, maar aanleg kan nog enkele jaren duren

 • LoForLife 2024: Ook Kate Ryan, Yves Deruyter en Praga Khan aangekondigd voor eerste retro-festivaldag

  LoForLife 2024: Ook Kate Ryan, Yves Deruyter en Praga Khan aangekondigd voor eerste retro-festivaldag

 • Honderden 50-plussers trekken naar Den Egger in Scherpenheuvel voor sportdag van regio Winge-Demervallei: "Zo leuk!"

  Honderden 50-plussers trekken naar Den Egger in Scherpenheuvel voor sportdag van regio Winge-Demervallei: "Zo leuk!"