Regionaal Ziekenhuis Tienen overtuigd van sterk dossier over nieuwe campus: "We komen tegemoet aan eerdere bezwaren"

Regionaal Ziekenhuis Tienen overtuigd van sterk dossier over nieuwe campus: "We komen tegemoet aan eerdere bezwaren"

Regionaal Ziekenhuis Tienen overtuigd van sterk dossier over nieuwe campus: "We komen tegemoet aan eerdere bezwaren"

Het Regionaal Ziekenhuis Tienen is ervan overtuigd dat het met een nieuw dossier volledig tegemoet komt aan de eerdere bezwaren tegen de bouw van een nieuwe campus. Die plannen liggen al meer dan vier jaar op tafel, maar buren zijn onder meer bezorgd over een toename van het verkeer. Met een nieuw dossier zou mobiliteit niet langer een probleem mogen zijn. Het ziekenhuis hoopt in elk geval zo snel mogelijk met de bouw te beginnen, want als de werken volgend voorjaar nog niet begonnen zijn, mist het RZ Tienen een subsidie van 4 miljoen euro per jaar.

In november vorig jaar raakt bekend dat het regionaal ziekenhuis van Tienen z'n eigen omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe ziekenhuiscampus intrekt. Reden is dat er te veel impact zou zijn op het verkeer in de buurt. Het ziekenhuis voerde in tussentijd nieuwe studies uit en is ervan overtuigd dat de mogelijke problemen nu wél van de baan zijn.

Dat zegt Gert Peeters, algemeen directeur van het RZ Tienen: "Wij denken dat wij een heel sterk dossier hebben en wij denken dat wij ook heel goed geluisterd hebben naar de bezwaren die er zijn en dat wij die nu in onze nieuwe vergunningsomgeving ook goed hebben afgedekt."

"De bushalte komt eigenlijk bijna aan de inkom van het ziekenhuis." Ken Strijkers, Manager Infrastructuur en Masterplanning

Concreet voorziet het ziekenhuis meer ruimte voor fietsenstallingen en voerde het ook nieuwe tellingen uit die aantonen dat de impact op het verkeer binnen de perken zou blijven. Nog een belangrijke aanpassing is dat de bussen over de campus kunnen rijden en dus niet langer op de openbare weg moeten stoppen.

"De bus zal over de campus kunnen komen, waar vroeger al een weg voorzien was voor de brandweer en de mug, zal ook de bus kunnen komen.", klinkt het bij Ken Strijkers, die manager infrastructuur en masterplanning is. "De bushalte komt eigenlijk bijna aan de inkom van het ziekenhuis, net naast het parkeergebouw. En daar kan iedereen gebruik van maken.", aldus Strijkers.

"Tussen vandaag en 2035 zal het aantal mensen die 80+ zijn met 40% toenemen." Gert Peeters, Algemeen Directeur RZ Tienen

Het ziekenhuis krijgt voor de nieuwe campus een Vlaamse subsidie van 4 miljoen euro per jaar en dat voor 40 jaar, maar daarvoor moeten de werken ten laatste volgend voorjaar beginnen. Veel ruimte voor vertraging is er dus niet meer.

Algemeen directeur Peeters legt uit: "Wij denken dat de zorgnood en de zorgvraag hier in de regio zeer groot is, dat wij die moeten kunnen afdekken en dat die naar de toekomst toe nog verder zal toenemen. Om een voorbeeld te geven. De demografie van de regio die bepaalt dat tussen vandaag en 2035 dat het aantal mensen die 80+ zijn met 40% zal toenemen."

Eind oktober moet er een definitieve beslissingen komen over de vergunning, al is er op die beslissing ook nog beroep mogelijk.

Gerelateerd nieuws

  • Herinrichting Diestsesteenweg in Tienen niet onmiddellijk op planning: "Complex dossier"

    Herinrichting Diestsesteenweg in Tienen niet onmiddellijk op planning: "Complex dossier"

  • Leo Vercauteren (70) wandelt 4600 km dwars door België ten voordele van strijd tegen armoede

    Leo Vercauteren (70) wandelt 4600 km dwars door België ten voordele van strijd tegen armoede

  • Tiense wijk Rozenhof helemaal in de ban van de Rode Duivels

    Tiense wijk Rozenhof helemaal in de ban van de Rode Duivels

  • Tienen laat monumenten in de stad restaureren: "schitteren als nooit tevoren"

    Tienen laat monumenten in de stad restaureren: "schitteren als nooit tevoren"

  • Tienen koopt tweede verplaatsbare camera aan in strijd tegen sluikstorten

    Tienen koopt tweede verplaatsbare camera aan in strijd tegen sluikstorten