Restauratie van stadsmuur in Sint-Donatuspark in Leuven afgerond
De restauratie van de stadsomwalling in het Leuvense Sint-Donatuspark, ofwel stadspark is helemaal klaar. Daarmee zijn alle overgebleven delen van de eerste middeleeuwse stadsmuren hersteld. Die muur, opgetrokken tussen 1190 en 1235, is deel van een uitzonderlijk stuk stadsgeschiedenis.
Restauratie stadsomwalling
De oude stadsomwalling in het Leuvense stadspark is volledig gerestaureerd. Ooit telde Leuven elf stadspoorten, twee waterpoorten en 31 torens. Al wat daarvan overblijft wil het bestuur goed bewaren.
"De 12e eeuwse en middeleeuwse stadsomwalling is één van de projecten waar de stad Leuven al verschillende jaren mee bezig is." Dirk Vansina (cd&v), Schepen van Onroerend Erfgoed
"Zo werden de Donatustoren en het Handbooghof al gerestaureerd. Dit deel in het stadspark is het laatste stuk dat we gerestaureerd hebben en mooi teruggeven aan de Leuvenaar", vult Vansina nog aan.
Unieke restanten
Nadat een deel van de muur in 2011 instort, begint de stad aan een grondige studie en voorbereiding. De restauratie moet de omwalling opnieuw stabiel maken. Door oorspronkelijke stenen te hergebruiken blijft de muur er uitzien zoals die oorspronkelijk in de twaalfde eeuw gebouwd werd. "Het is echt een verdedigingsmuur die de Leuvenaar gebouwd heeft in de middeleeuwen", legt Vansina uit. "Vandaag zijn er op verschillende plekken nog veel restanten aanwezig."
"Het is vrij uniek, in niet veel steden vind je nog restanten van die stadsomwalling." Dirk Vansina (cd&v), Schepen van Onroerend Erfgoed
"En daarom zijn we er ook enorm trots op dat we dat hier in Leuven hebben. En we willen op die manier eigenlijk ook de middeleeuwse geschiedenis van onze stad vertellen en tonen aan de Leuvenaar", besluit Dirk Vansina.
In totaal kosten de werken bijna 1,4 miljoen euro. De Vlaamse overheid gaf daarvoor een erfgoedpremie van ruim 500.000 euro.