Stad Leuven en De Lijn onderzoeken hoe ze busstation veiliger kunnen maken: "Misschien bushaltes verplaatsen naar achterkant of stelplaats"
De stad Leuven en De Lijn gaan samen onderzoeken hoe ze het busstation veiliger kunnen maken. Vorig jaar gebeurde er nog een dodelijk ongeval met een bus. Met de studie wil de stad onder meer kijken of het mogelijk is om enkele bushaltes te verhuizen, bijvoorbeeld naar de achterkant van het station of de oude stelplaats. Tegen het najaar zou de studie klaar moeten zijn.
Leuven is een van de drukste busstations van het land. Bussen, fietsers en voetgangers komen hier samen en dat zorgt soms voor gevaar. De voorbije jaren gebeurden hier al meerdere ongevallen, vorig jaar stierf een vrouw van 27 nadat ze werd aangereden door een bus. De stad en de Lijn gaan nu onderzoeken hoe ze het station veiliger kunnen maken.
"We hebben al samen met de Lijn een aantal maatregelen genomen op korte termijn. Maar we willen nu een studie lanceren, de stad en De Lijn, om na te gaan hoe dat we op langere termijn de ganse omgeving kunnen veiliger maken." Dirk Vansina (cd&v), Schepen van Mobiliteit
Het busstation op lange termijn veilig maken, gaat samen met andere ingrepen in de omgeving die staan te gebeuren. "Dat moet samen lopen met de herinrichting van het Martelarenplein waar we plannen rond hebben en met de herinrichting rond wat we de knoop van Kessel-Lo noemen. Dat is waar de Diestsesteenweg aansluit op de Martelarenlaan en op de Vuurkruisenlaan", zegt Vansina.
Beschikbare ruimte
De focus ligt dus op het busverkeer. De vraag is of het mogelijk is om dat beter te organiseren met de ruimte die er is. "En er wordt zeker ook gekeken naar de achterkant van het station, dus de kant Martelarenlaan", zegt Vansina. "Zijn er daar mogelijkheden om het busvervoer en de stopplaatsen te spreiden over de ruimte, om op die manier de drukte ook te spreiden."
"De studie zal zich ook uitbreiden richting de oude stelplaats van de Lijn. Kunnen we daar bussen meer ruimte geven?" Dirk Vansina (cd&v), Schepen van Mobiliteit
De studie zal ongeveer 75.000 euro kosten, de stad en de Lijn betalen elk de helft. Tegen het najaar zou de studie klaar moeten zijn.