Stad Leuven stelt nieuwe gedragscode op voor personeel: "Geen kritische posts over stadsbestuur op sociale media en collega's niet kussen"
Personeelsleden van de stad Leuven mogen geen kritiek uiten op sociale media op beslissingen van de stad. Dat is één van de vele regels uit de nieuwe gedragscode, die alle medewerkers van de stad moeten naleven. Zo'n gedragscode komt op zich best vaak voor, maar er staan toch enkele opvallende passages in. Zo mogen personeelsleden geen berichten liken van hun vrienden op facebook als die kritiek uiten op de stad, en denken ze ook beter twee keer na voor ze collega's een kus geven op hun verjaardag.
Nieuwe gedragscode
De nieuwe gedragscode voor de personeelsleden van de stad Leuven heet 'het Kompas'. Hij bestaat uit 12 pagina's vol normen en gedragsregels, die de zowat 1300 personeelsleden verplicht moeten naleven.
"Die regels zijn nodig omdat het een vertaling is van het decreet Lokaal bestuur", zegt schepen van personeel, Bert Cornillie (Vooruit). "Wij moeten dat als overheid concreet maken, en die regels zijn ook belangrijk omdat de interne werking van onze organisatie daarnaar verlangt."
"Heel veel mensen willen duidelijkheid op de werkvloer. Daarom hebben we alles samengebracht." Bert Cornillie (Vooruit), Schepen van Personeel
Geen publieke kritiek
Het grootste deel van de gedragsregels gaan uit van bestaande wetten. Zo mag je niemands uiterlijk beledigen, of een subsidie toekennen aan een vzw waar je zelf lid van bent. Daarnaast verbieden ze medewerkers ook om publiekelijk kritiek te uiten op de stad, door bijvoorbeeld op sociale media of een buurtfeest te verkondigen dat je het niet eens bent met haar beslissingen. "Als overheid moeten we als één stem kunnen spreken om de burgers duidelijkheid te verschaffen", zegt Cornillie daar over.
Als iedereen zijn eigen mening gaat verkondigen en zich distantieert van de beslissingen die we samen nemen, dan zijn we ver van huis." Bert Cornillie (Vooruit), Schepen van Personeel
"Dan werkt het niet meer, en kan er ook een imagoprobleem zijn voor de overheid zelf", voegt hij nog toe.
Kus
En dan is er ook de kus aan het begin van de werkdag. Die is niet verboden, maar de personeelsleden moeten er best wel eens met elkaar over spreken. Het gesprek op gang brengen is eigenlijk de bedoeling van alle regels, zegt de stad. De gedragscode kan daarom ook nog veranderen, en er is ook niemand die actief nagaat of de medewerkers de regels wel volgen. Mocht er toch iemand ze stelselmatig schenden, en dat wordt opgemerkt, dan wordt die persoon aangesproken door de leidinggevende en de zogenoemde kompasnaald. Dat is een groep onder meer de algemene directie en enkele vertrouwenspersonen. Zij bepalen dan wat een gepaste sanctie is.