Technologiebedrijf eyeo wil met nieuwe techniek camera's van smartphones drie keer beter maken: "Toekomst van beeldvorming hertekenen"
Het Leuvense bedrijf eyeo heeft een technologie ontwikkeld om met kleinere camera's scherpere foto's te maken. Dat doen ze door het licht efficiënter naar de beeldsensor te sturen, da's het onderdeel in de camera dat het licht omzet in een digitaal beeld. De technologie kan gebruikt worden bij medische beeldvorming of virtual reality, maar is vooral interessant voor smartphones.
Jij doet het waarschijnlijk ook meerdere keren per dag: foto's maken met je smartphone. Doorheen de jaren worden de foto's die je met je gsm kan maken almaar beter van kwaliteit, maar de camera's ook een pak groter. Het bedrijf eyeo in Leuven, een start-up van Imec, heeft daar iets op gevonden. Met hun technologie hoeven de camera's niet meer groter te worden om betere foto's te maken. Dat doen ze door af te stappen van de kleurenfiltertechnologie die camera's nu gebruiken.
"Om het eenvoudig uit te drukken bestaat die uit een rood-, groen- en blauw-filter", legt Jeroen Hoet uit, de CEO van het bedrijf. "Als het licht invalt op de rode filter, wordt blauw en groen geblokkeerd. Dat maakt die sensor heel inefficient, slechts één derde van het licht wordt gebruikt."
"De technologie die wij naar de markt brengen, zorgt ervoor dat het licht niet gefilterd maar gesplitst wordt in kleur. Door dit te doen wordt al het licht naar de beeldsensor gebracht en kunnen wij de best mogelijke foto maken met de kleinst mogelijke sensor." Jeroen Hoet, CEO eyeo
De beeldsensoren in een camera werden doorheen de jaren telkens groter. Eyeo heeft haar hoofdkantoor in Eindhoven, maar de ontwikkeling van de technologie gebeurt hier in Leuven. En die kan niet alleen bij gsm's, maar ook voor heel wat andere toepassingen nuttig zijn.
"In medische toepassingen kan je je wel inbeelden dat die camera zo klein mogelijk wordt. Maar even goed ook in nieuwere toepassingen, zoals de brillen met slimme camera's. Men wil die camera's klein krijgen, zodat die in een standaard frame van een bril past. En dat kan met deze technologie een realiteit worden." Jeroen Hoet, CEO eyeo
Eyeo haalde 15 miljoen euro op met een kapitaalronde, da's één van de hoogste startkapitalen die een start-up in ons land ooit al kon ophalen. Het bedrijf kan zo de komende twee jaar een prototype ontwikkelen en ermee naar klanten gaan.