Tien weerstations in Brabantse wouden moeten landbouwers helpen om weer te voorspellen: "Door klimaatverandering steeds belangrijker"
Er komen tien weerstations in het Nationaal Park Brabantse Wouden tussen Bierbeek en Halle. Die moeten ervoor zorgen dat landbouwers betere regionale weersvoorspellingen krijgen. Op die manier kunnen ze efficiënter omgaan met hun middelen en dus beter inschatten wanneer ze bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen moeten inzetten. De weerstations komen er door een samenwerking tussen Nationaal Park Brabantse Wouden en de vzw Boeren Met Ambitie.
Bij landbouwer Geert Robijns in Korbeek-Lo is er een nieuw weerstation ingehuldigd. Het moet de landbouwer helpen om beter in te spelen op het weer. Da's hard nodig, want door de klimaatverandering wordt dat alsmaar moeilijker. Nu is het te droog, maar vorig jaar was het veel te nat voor de landbouw.
"De landbouw is een samenwerking met de natuur, dus we moeten het nemen zoals het komt. We kunnen geen microklimaat creëren, we kunnen alleen maar van zo goed mogelijk in te spelen op wat er op ons afkomt." Geert Robijns, Landbouwer
Dat moet dus beter gaan dankzij zo'n lokale weerstations. In totaal komen er 10 in het Nationaal Park Brabantse Wouden tussen Bierbeek en Halle. Ze meten onder meer regenval, luchtvochtigheid, temperatuur en windsnelheid. Die gegevens kunnen de landbouwers bekijken in een app. Die data moeten nauwkeuriger zijn dan die in je gewone weerapp van je smartphone.
"De app van de gsm geeft data voor heel Vlaanderen en wij hebben nu tien weerstations specifiek in de Brabantse Wouden geplaatst zodat de landbouwers accurater de weersvoorspellingen op hun gsm binnenkrijgen." Steven Vanonckelen, Coördinator Nationaal Park Brabantse Wouden
Volgens Jo Brouns (cd&v), Vlaams minister van Landbouw moeten de weerstations helpen om zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. "Iedereen wil die natuurlijk zo weinig mogelijk gebruiken", zegt hij. "Nu kunnen die op het juiste moment en de juiste plaats gebruikt worden."
Landbouwers kunnen dus efficiënter omgaan met hun middelen, maar opgelet: niet elke landbouwer kan gebruik maken van die app. In totaal zijn er dertig licenties beschikbaar, daarvan is de helft al ingenomen. Een licentie kost 442 euro, na aankoop hebben landbouwers drie jaar lang toegang tot de app.
"Het weer is heel veranderlijk, maar we proberen door de lokale metingen toch die veranderlijkheid iets op te vangen en te zorgen dat we de juiste dingen op het juiste moment doen." Geert Robijns, Landbouwer
"Zeker met de klimaatsverandering wordt het toch allemaal maar belangrijker dat je een beetje kan inspelen op wat de toekomst gaat brengen", vindt landbouwer Geert.
En nu hoopt de landbouwer vooral dat zijn app zo snel mogelijk regenval voorspelt.