Twee schapen die eind december doodgebeten werden in Aarschot en Messelbroek blijken werk van wolf

Twee schapen die eind december doodgebeten werden in Aarschot en Messelbroek blijken werk van wolf

Twee schapen die eind december doodgebeten werden in Aarschot en Messelbroek blijken werk van wolf

Twee schapen die eind december vorig jaar in Aarschot en Messelbroek zijn doodgebeten, blijken gedood te zijn door een wolf. Dat is de conclusie van onderzoek op DNA-stalen die bij de schapen werden afgenomen.

Op 24 december vorig jaar trof een vrouw in Messelbroek één van haar schapen dood aan. Na maandenlang onderzoek, is Welkom Wolf er nu zeker van: dit is het werk van een wolf. Opvallend, want amper twee dagen ervoor werd een ander schaap in Aarschot ook al aangevallen, ook door een wolf, blijkt nu. Hoogstwaarschijnlijk hetzelfde exemplaar.

Zo'n wolf kan tot 80 km per nacht afleggen als die op zijn zoektocht doorheen Europa op zoek is naar een nieuw leefgebied. Maar natuurlijk moet die af en toe eens rusten. Als die een prooi maakt, blijft die misschien in de buurt om die prooi verder op te eten en ondertussen een rustpauze in te lassen, en dan kan die de volgende nacht weer grote afstanden afleggen. Dus die gaat niet altijd aan 80 km per nacht vooruit, maar hij kan het wel. Jan Loos, Welkom Wolf

De wolf dook eind 2021 voor het eerst in 200 jaar op in onze regio, sindsdien krijgt Welkom wolf veel meldingen. Toch gaat het amper écht om een wolf. Sinds 2018 onderzocht het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 32 gevallen van dode schapen in onze regio, in slechts 6 gevallen ging het ook wel degelijk over een wolf. Meestal is het het werk van een hond.

"We krijgen bijna dagelijks meldingen over wolven of vermeende wolven. We proberen die allemaal ernstig te nemen want je weet maar nooit dat die daarna door andere waarnemingen bevestigd worden. En dan willen we natuurlijk dat een waarneming die op het eerste zicht niet zo geloofwaardig leek, verloren gaat." Jan Loos, Welkom Wolf

Gerelateerd nieuws

 • Aarschottenaar Glenn Janssens derde in tussenstand WK zijspancross na GP Frankrijk: "Dit was hoogst haalbare"

  Aarschottenaar Glenn Janssens derde in tussenstand WK zijspancross na GP Frankrijk: "Dit was hoogst haalbare"

 • Laatste tennisclub in Aarschot stopt ermee: "Vonden niemand die club én café wilde overnemen"

  Laatste tennisclub in Aarschot stopt ermee: "Vonden niemand die club én café wilde overnemen"

 • MEGA-dag in Aarschot: "We onderschatten soms vanaf welke leeftijd sommige problematieken al ontstaan"

  MEGA-dag in Aarschot: "We onderschatten soms vanaf welke leeftijd sommige problematieken al ontstaan"

 • Dode wallaby gevonden in de Gijmelstraat in Aarschot. Vermoedelijk gaat het om hetzelfde dier dat eerder in Langdorp en Wolfsdonk gespot werd.

  Dode wallaby gevonden in de Gijmelstraat in Aarschot. Vermoedelijk gaat het om hetzelfde dier dat eerder in Langdorp en Wolfsdonk gespot werd.

 • Eén maand na de dubbele aanslag in Aarschot is er nog niemand aangehouden: "Los van drugscriminaliteit in Aarschot"

  Eén maand na de dubbele aanslag in Aarschot is er nog niemand aangehouden: "Los van drugscriminaliteit in Aarschot"