Economie

Unizo na 1 jaar coronamaatregelen: "Helft van de bedrijven heeft grote financiële problemen"

embed

Eén jaar nadat onze regering de allereerste coronamaatregelen aankondigde, is de economische impact in onze regio groot. Unizo berekende dat de helft van onze bedrijven grote financiële problemen heeft, en bij 1 op de 5 zelfstandigen en 1 op de 3 kmo's zijn die geldproblemen zelfs problematisch. Overheidssteun is voor vele ondernemers dus echt noodzakelijk. 


Ook Uniglobe Axon Leuven doet al een jaar beroep op de tijdelijke werkloosheid, eerst voor 80% van z'n werknemers, nu maakt nog 65% er gebruik van. Axon Travel heeft wel een goede reserve om uit te putten, en zal de crisis dus wel overleven. Al is het voor de reissector een bijzonder zwaar jaar geweest.


Unizo pleit ook voor een heropstart van alle sectoren. Die verloopt best stapsgewijs, vindt de ondernemersorganisatie, om de consument ook de tijd te geven zijn weg terug te vinden. Daarom vraagt Unizo ook een doordacht plan dat die heropstart moet regelen. Vaccinaties zijn daar een belangrijk onderdeel van. Want enkel met een voldoende gevaccineerde bevolking kan het normale leven weer opstarten.