Justitie

Verdediging van familie Appeltans vraagt vrijspraak op tweede procesdag: "Strafvordering is exuberant en disproportioneel"

Op de tweede dag van het proces tegen de familie Appeltans in Leuven, heeft de verdediging de vrijspraak gevraagd. Vader en zoon Appeltans riskeren vijf jaar cel voor huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse wooncode en bendevorming, ook de moeder en klusjesman staan terecht. Ze zouden jarenlang verwaarloosde studentenkamers verhuurd hebben, onder meer aan nieuwkomers en vluchtelingen.

­

Hans Rieder, de advocaat van de vader, viel tijdens zijn pleidooi het onderzoek aan. Volgens hem is er geen enkel bewijs voor huisjesmelkerij, en is de strafvordering overdreven. Hij vroeg ook meer tijd om de slachtoffers te ondervragen, maar dat verzoek werd afgewezen door de rechtbank.  Louis De Groote, de advocaat van de zoon, zei dan weer dat de zoon er alles aan deed om de panden in orde te brengen. In totaal identificeerde het openbaar ministerie 91 slachtoffers. Naast een celstraf, riskeren vader en zoon Appeltans boetes van 20.000 euro per slachtoffer, meer dan 1,8 miljoen euro dus. Bovendien wil het openbaar ministerie dat ze samen 2,6 miljoen euro aan huurgelden terugbetalen. Alleen de zoon was vandaag aanwezig in de rechtbank. De uitspraak volgt normaal op 23 april.