Vier gemeenten krijgen slimme sensoren die wateroverlast moeten verhelpen: "Helpt om snel te kunnen handelen"
In Landen, Linter, Zoutleeuw en Hoegaarden zijn in totaal 23 slimme sensoren geplaatst die moeten helpen om wateroverlast aan te pakken. Het Leuvense bedrijf Sumaqua heeft een platform ontwikkeld waar allerlei informatie samenkomt, zoals het waterpeil, de stand van het grondwater en de neerslag. Die data worden dan geanalyseerd met behulp van artificiële intelligentie. Zo kunnen gemeentebesturen sneller ingrijpen bij wateroverlast of droogte.
In Landen hangen zes slimme sensoren die voortdurend de waterstand meten. In totaal zijn er in onze regio 23 van die slimme sensoren geplaatst, ook in Hoegaarden, Linter en Zoutleeuw. Het is een pilootproject van de provincie en het Leuvense bedrijf Sumaqua. Dat heeft het digitaal platform Waiter ontwikkeld waar allerlei informatie, onder meer van de sensoren, samenkomt.
Lees verder onder de afbeelding.

"Mensen die bij het KMI gegevens doorsturen", legt Tinne Cahy van Sumaqua uit. "Het geavanceerde KMI-model dat KMI ondertussen ook aan het ontwikkelen is, grondwatermetingen, ook allerhande omgevingsfactoren die binnenkomen. Dus dat gaan we allemaal combineren om daar de tool een beslissing, een advies rond te laten nemen."
Ingrijpen bij wateroverlast
Alle informatie zit zo op één plaats en het model kan met artificiële intelligentie ook overstromingen of droogte voorspellen. De vier gemeenten in de Getestreek krijgen regelmatig te maken met wateroverlast. In zo'n crisissituatie moet het platform de gemeentebesturen helpen.
"Dan is het belangrijk om snel te kunnen handelen. En die sensoren geven real-time informatie die je natuurlijk, dat helpt om efficiënt te kunnen werken op dat moment en goed te kunnen handelen op basis van de gegevens die er zijn." Saartje Leven (Vooruit), Schepen van Milieu
"Al die informatie uit die slimme sensoren wordt gebundeld op één platform", zegt Leven. "Wat maakt dat alle diensten die op dat moment heel belangrijk zijn - ik denk aan brandweer, de politie, de stadsdiensten - dat die eigenlijk op hetzelfde moment aan die gegevens kunnen."
De provincie investeerde 150.000 euro in het project, goed voor de helft van de totale kostprijs.