Viswinkel De Walvis uit Leuven: "Onze maatjes worden met de hand gekuist en vers bereid voor de ogen van onze klanten"

Viswinkel De Walvis uit Leuven: "Onze maatjes worden met de hand gekuist en vers bereid voor de ogen van onze klanten"

Viswinkel De Walvis uit Leuven: "Onze maatjes worden met de hand gekuist en vers bereid voor de ogen van onze klanten"

Visliefhebbers zitten er al lang op te wachten en het is nu ook officieel: het maatjesseizoen is van start gegaan. De jonge haringen zijn vanaf half juni tot begin september op hun best. Voor viswinkels in de regio is het een blij weerzien met enkele vaste klanten.

Wat zijn maatjes eigenlijk? 

Maatjes zijn ‘maagdelijke’ haringen die een hoog vetgehalte hebben en vaak als rauwe, gepekelde lekkernij geserveerd worden. De jonge haringvissen zijn in de wintermaanden meestal nog vrij mager. Pas in het voorjaar, wanneer er veel meer plankton aanwezig is in het zeewater, eten ze zich lekker rond en vet. De haringen blijven groeien tot 20 tot 25% van hun gewicht uit vet bestaat. Eind mei of begin juni, wanneer ze zich nog niet hebben voortgeplant, kunnen ze dan als maatjesharing opgevist worden.

Waar komen maatjes vandaan? 

Het zeegebied tussen Schotland, Denemarken en Noorwegen is een goudmijn voor haringvissers. Ongeveer zo’n 70% van alle maatjes komt uit deze regio. Ter illustratie: Deense vissers vangen zo’n 23% van de maatjes en Nederland zo’n 3%. Toch kennen wij vooral de Hollandse maatjes.

Hoe worden ze precies bereid?

De vers gevangen haringen worden eerst gekaakt (gekuist) waarbij de kieuwen en ingewanden, behalve de alvleesklier, verwijderd worden. Daarna gaan ze in een pekelbad met 9% zout. Afhankelijk van hun vetgehalte blijven de haringen langer of korter pekelen in het zoutbad. Vervolgens worden de vissen gespoeld en moeten ze bij wet minstens 24 uur ingevroren worden. ‘Verse’ maatjesharing heeft dus altijd een nachtje in de diepvriezer gelegen vooraleer ze op jouw bord terechtkomt. Maar dat doet gelukkig niets af van de heerlijke smaak.

Noorse, Deense of Belgische maatjes die volgens hetzelfde proces verwerkt worden, mogen we dus toch geen Hollandse maatjes noemen omdat ze van oorsprong niet uit Nederland komen en er ook niet verwerkt zijn.

(Bron: Dagelijkse Kost)

Gerelateerd nieuws

  • Nu al recordaantal insecten geteld tijdens Insectenzomer van Natuurpunt

    Nu al recordaantal insecten geteld tijdens Insectenzomer van Natuurpunt

  • NIEUWE PODCAST vanaf dinsdag 26 augustus: Stamnummer Score

    NIEUWE PODCAST vanaf dinsdag 26 augustus: Stamnummer Score

  • Werken aan start- en landingsbaan Brussels Airport bijna afgerond, extra vliegverkeer is over een week verleden tijd: "Grotere werken waren nodig"

    Werken aan start- en landingsbaan Brussels Airport bijna afgerond, extra vliegverkeer is over een week verleden tijd: "Grotere werken waren nodig"

  • Neerslagtekort van 250 liter per vierkante meter zet natuur onder druk: "De vegetatie hier kreunt onder de droogte"

    Neerslagtekort van 250 liter per vierkante meter zet natuur onder druk: "De vegetatie hier kreunt onder de droogte"

  • Bijna 1 op de 5 daken in onze regio is volgens project van Interleuven asbestverdacht

    Bijna 1 op de 5 daken in onze regio is volgens project van Interleuven asbestverdacht

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image