Vlaamse overheid maakt 70 miljoen euro vrij voor gezonde maaltijden op scholen, ontdek hier of jouw gemeente meedoet
De Vlaamse regering maakt vanaf volgend schooljaar 70 miljoen voor vrij voor gezonde maaltijden op school. Dat komt overeen met 97 euro per kind. Maar om dat bedrag te krijgen moet je als lokaal bestuur wel zelf nog eens 73 euro per kind investeren. Maar weinig steden en gemeenten uit onze regio lijken van plan om gezonde maaltijden aan te bieden op school. Veel gemeenten vrezen dat de kosten te hoog gaan oplopen. Onder meer bij basisschool De Twijg in Wijgmaal vreest de directie dan weer dat het vooral praktisch niet haalbaar is.
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 kinderen onvoldoende toegang heeft tot gezonde voeding. Vlaams minister voor Armoedebestrijding Caroline Gennez (Vooruit) maakt daarom vanaf volgend schooljaar 70 miljoen euro vrij. Voor elk kind in een Vlaamse basisschool 97 euro. Alle lokale besturen komen in aanmerking voor dat budget, maar ze moeten wel zelf nog eens 73 euro per kind per jaar investeren. De stad Leuven waar - Vooruit de grootste partij is - reageert alvast positief.
"We gaan nu de komende weken, heel erg cijferen en zoeken op welke manier we een dossier kunnen indienen. Voor het einde van het schooljaar waar dat we ook voor Leuven bepalen: Over wat gaat dat dan precies? Op welke manier willen we het uitrollen? Zijn er bepaalde scholen waar dat we mee gaan samenwerken? Dat vraagt wel wat cijferwerk, maar we zijn er volop mee bezig." Lalynn Wadera (Vooruit), Schepen van Onderwijs (Leuven)
Uit navraag van onze redactie blijkt dat er voorlopig maar weinig animo is voor het Vlaamse project. Alleen Leuven en Aarschot reageren voorlopig positief. 14 gemeenten moeten alles nog eens grondig bekijken en voor 4 gemeenten is nu al duidelijk dat ze niet zullen ingaan op het aanbod. Er waren ook enkele gemeenten die we niet aan de lijn kregen.
Gemeenten die positief zijn:
1. Leuven
2. Aarschot
Gemeenten die afhaken:
1. Begijnendijk
2. Glabbeek
3. Kortenaken
4. Tielt-Winge
Gemeenten die het nog bekijken:
1. Bekkevoort
2. Bertem
3. Bierbeek
4. Diest
5. Geetbets
6. Haacht
7. Herent
8. Hoegaarden
9. Holsbeek
10. Landen
11. Oud-Heverlee
12. Scherpenheuvel-Zichem
13. Tervuren
14. Kortenberg
15. Tienen
16. Lubbeek
Deze gemeenten konden we niet bereiken:
1. Boortmeerbeek
2. Boutersem
3. Huldenberg
4. Keerbergen
5. Linter
6. Rotselaar
7. Tremelo
8. Zoutleeuw

Kaart met alle steden en gemeenten in onze regio
GRIJS (geen reactie) ROOD (haken af) GROEN (positief) GEEL (nog te bekijken)
Opmerking: Lubbeek heeft intussen aan onze redactie laten weten dat ze het project nog gaan bespreken
Financiële plaatje is niet het enige probleem
"Dit zou Glabbeek 50.000 tot 100.000 euro kosten. Voor een kleine gemeente is dat gewoon onbetaalbaar. Voor mij is dit een soort Sinterklaaspolitiek vanuit de Vlaamse regering. Of eigenlijk vanuit één partij van die Vlaamse regering die dat per se wou." Peter Reekmans, burgemeester Glabbeek
Steden en scholen zijn wel vrij om te kijken wat ze met dat budget per kind doen. Bij De Twijg in Leuven wordt nu bijvoorbeeld al twee keer per week soep uitgedeeld, maar daarvoor rekent de school wel op vrijwilligers, die ze ook betaalt. De directie staat wel achter het idee van meer gezonde voeding op school maar vreest voor organisatorische problemen.
"De geruchten in de media over het lerarentekort zijn echt. Ik kan daar over getuigen. Wij staan als directie ook in de klassen. Mijn collega's op het secretariaat ook. Wij moeten de zorgmensen inschakelen. Laat staan dat wij ook 's middags die shiften er nog zouden moeten bijnemen. Dat is eigenlijk onmogelijk." Wim Vercruysse, Directeur Basisschool De Twijg