Entrecote - bloemkool - Pommes Fondantes

Ingrediënten - voor 4 personen

Benodigdheden

  • 1 kg entrecote
  • 1 grote bloemkool
  • Room
  • Gezouten boter
  • Krielaardappelen
  • Kipbouillon
  • Kalffond
  • Pickels
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

Entrecote - bereiding

  1. Smeer de entrecote in met wat olie en zet deze in de oven op 50°

Bloemkool - bereiding

  1. Snij de helft in roosjes, niet te klein. Kruiden met peper, zout, olijfolie. Leg ze op een bakplaat, met boterpapier, een 15 tal minuten op 190°.
  2.  De andere helft, in roosjes, laten garen in een mix van water en melk.
  3. Afgieten, mixen in blender met room en beetje gezouten boter tot een gladde crème. Kruiden met peper, zout en verse nootmuskaat

Pommes Fondantes - bereiding

  1. Krielaardappelen of nieuwe aardappelen (liefst kleine) halveren, schil mag eraan blijven.
  2. Onderzetten met kipbouillon in een pan of pot. Beetje gezouten boter of goede olijfolie erbij.
  3. Laten pruttelen tot al het vocht verdwenen is. 
  4. De aardappelen zetten zich vast op de bodem. Opletten dat vuur niet meer te hoog staat. Aardappelen mogen zeker niet verbranden.
  5. Even voelen of de aardappelen vastzitten aan de bodem en dan pot omdraaien in een schotel. Na enkele minuten zullen ze allemaal loskomen.

Entrecote - bereiding

  1. Vlees is op 50°. Kruiden peper en zout. Pan goed heet laten worden en vlees bakken in boter.
  2. Vlees na het bakken, in aluminiumfolie of terug in oven op 50° zodat het nog wat kan rusten.
  3. Vet weggieten, aanbaksels deglaceren met witte wijn. Kalffond erbij, laten reduceren. Mixen met pickles. En indien je echt wil zondigen, wat gezouten boter.

Streekproducten
Wil je graag zelf aan de slag met het streekproducten uit dit recept? Hier kan je het vinden:

Voor meer informatie over alle Straffe Streekproducten, de Zomer van de Korte Keten en toeristische tips uit de reportages, surf naar www.zomereninvlaamsbrabant.be

Meer recepten

  • Belgische ramen soep – geroosterde ui - Brisket vlees

  • Gevulde aubergine – lamsgehakt – baba ganoush – parel couscous

  • Grondwitloof - zoete aardappel - ei - garnalen

  • Vongole – Thaise beurre blanc – noedels

  • Knolselder – kruidenolie – ansjovis – kaas

  • Labneh – framboos – crumble