Labneh – framboos – crumble

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 600 g volle schapenyoghurt (of Griekse yoghurt)
  • Bloemsuiker 4 el
  • Zeste sinaas ½
  • Kwaliteitsvolle olijfolie 2 el
  • 200 g frambozen (mag diepvries zijn)
  • 100 g geleisuiker
  • 260 g zelfrijzende boter
  • 180 gram gezouten boter, kamertemperatuur
  • 90 g suiker
  • 90g cassonade
  • 1 eidooier
  • 1 vanillestok (enkel zaadjes, stokje gebruiken we bij de olijfolie)
  • 2 zeste limoen
  • Citroengras (halve stengel, fijn gesneden)
  • 2 limoenblaadjes, fijn gesneden
  • 1 dl kwaliteitsvolle olijfolie
  • ¼ Zeste sinaas
  • 1/4 citroengras
  • Stokje van de vanille (zonder de zaden)

Coulis

  1. frambozen mengen met geleisuiker
  2. paar uur in koeling
  3. Enkele minuten laten doorkoken en vervolgens laten afkoelen. (om extra smaak in de coulis te krijgen kan je bij het koken steranijs of vanille toevoegen)

Yoghurt

  1. Yoghurt in neteldoek in een zeef
  2. pot eronder en een nacht de koeling in
  3. Best een gewicht erop plaatsen
  4. Na een nacht zal er veel vocht uit de yoghurt zijn 
  5. 4 eetlepels bloemsuiker erbij
  6. zeste van halve sinaas 
  7. 2 eetlepels olijfolie

Crumble

  1. Alles goed mengen en kneden
  2. Op bakpapier in oven van 180 graden voor ong 15 min
  3. Laten afkoelen en crumble van maken
  4. Dit is sowieso veel te veel, maar kan perfect bewaard worden in gesloten doos

Geinfuseerde olijfolie

  1. Olijfolie opwarmen
  2. als deze heet is, afzetten, aromaten toevoegen
  3. Rustig laten infuseren

Afwerking

  1. Labneh op bord, kuiltje
  2. Confituur’ erin
  3. Verse frambozen erop (ong 125g)
  4. Zeste limoen en crumble erop, afwerken bladje groen
  5. Geinfuseerde olijfolie errond

Streekproducten

Wil je graag zelf aan de slag met het streekproduct uit dit recept?

Voor meer informatie over alle Straffe Streekproducten en toeristische tips uit de reportages, surf naar www.straffestreek.be of www.toerismevlaamsbrabant.be

Meer recepten

  • Belgische ramen soep – geroosterde ui - Brisket vlees

  • Gevulde aubergine – lamsgehakt – baba ganoush – parel couscous

  • Grondwitloof - zoete aardappel - ei - garnalen

  • Vongole – Thaise beurre blanc – noedels

  • Knolselder – kruidenolie – ansjovis – kaas

  • Spruiten – jus jonagold – schapenkaas – spek