Spruiten – jus jonagold – schapenkaas – spek

Ingrediënten - voor 4 personen

  • 2 appels
  • 2 sjalotten
  • 2 eetlepels suiker
  • 0.5 dl appelazijn of sherry azijn
  • 1 dl noilly prat of andere droge vermouth
  • 2 eetlepels kalfsfond
  • 600 g spruiten
  • 200 g spek
  • Sap citroen
  • Klontje gezouten boter
  • 100 g schapenkaas
  • 100 g volle yoghurt
  • Piment d’espelette
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels sushi azijn of een zoet zure azijn
  • Bieslook

Bereiding

  1. Appel en sjalot stoven in boter
  2. Suiker toevoegen, blussen met appelazijn en noilly prat, inkoken
  3. Kalfsfond en wat water toevoegen. Verder laten inkoken
  4. Door puntzeef duwen, appels en sjalotten niet weggooien
  5. Spruiten blancheren, meteen afkoelen en vervolgens halveren
  6. Overschot van de appels en sjalotten in blender, afwerken met sap van halve citroen en een klontje gezouten boter.
  7. Zachte schapenkaas mengen met yoghurt, piment d’ espelette en sap van halve citroen
  8. Rode ui fijn snijden, sushi azijn erbij

Afwerking

  1. Spek bakken, spruiten erbij
  2. In het midden van bord leggen, jus jonagold er rond
  3. Crème schapenkaas en compote er op
  4. Afwerken met rode ui en bieslook

Streekproducten

Wil je graag zelf aan de slag met het streekproduct uit dit recept?


Voor meer informatie over alle Straffe Streekproducten en toeristische tips uit de reportages, surf naar www.straffestreek.be of www.toerismevlaamsbrabant.be

Meer recepten

  • Belgische ramen soep – geroosterde ui - Brisket vlees

  • Gevulde aubergine – lamsgehakt – baba ganoush – parel couscous

  • Grondwitloof - zoete aardappel - ei - garnalen

  • Vongole – Thaise beurre blanc – noedels

  • Knolselder – kruidenolie – ansjovis – kaas

  • Labneh – framboos – crumble