Panna cotta karamel - aardbei - crumble - speculaas

Ingrediënten (voor 4 personen)

Panna cotta

  • 2.5 dl melk
  • 2.5 dl room (20%)
  • 6 gr gelatine
  • 200 gr suiker
  • Scheut water

Bereiding

  1. gelatine laten weken in koud water
  2. melk, room en helft suiker rustig laten koken
  3. andere helft suiker met scheut water in pan, tot karamel. Laat dit zeker niet te donker worden
  4. Wanneer karamel goed is, vuur uitzetten, en mengsel van melk, room en suiker eronder roeren tot alles mooi is opgelost
  5. Verdelen in potjes en min. 4u in koeling, (indien mogelijk een nacht)

Slagroom

  • 300 gr slagroom (40%)
  • 15 gr suiker
  • 1 vanille stokje 

Bereiding

  1. Vanillestok open snijden, zaad bij slagroom en suiker voegen en opkloppen tot slagroom. Deze zeker niet te hard laten worden

Chocoladesaus

  • 100g donkere chocolade
  • 100g suiker 
  • 100g water

Bereiding

  1. Water en suiker laten inkoken tot suikerwater
  2. Chocolade in kom, suikerwater erover gieten en blijven roeren tot het een gladde saus wordt

Speculaas

  1. Grof hakken of in de blender malen

Aardbei

  1. In schijfjes snijden

Afwerking

  1. Op de panna cotta een laagje chocolade saus
  2. Aardbeien erop
  3. Crumble van speculaas over de aardbeien
  4. Slagroom
  5. Afwerken met breselienne nootjes en zeste van limoen

Kook samen met huiskok Raf Verstraete. Herbekijk de aflevering HIER.

Streekproducten
Wil je graag zelf aan de slag met de streekproducten uit dit recept? Hier kan je ze vinden:

Voor meer informatie over alle Straffe Streekproducten, de Zomer van de Korte Keten en toeristische tips uit de reportages, surf naar www.zomereninvlaamsbrabant.be

Meer recepten

  • Belgische ramen soep – geroosterde ui - Brisket vlees

  • Gevulde aubergine – lamsgehakt – baba ganoush – parel couscous

  • Grondwitloof - zoete aardappel - ei - garnalen

  • Vongole – Thaise beurre blanc – noedels

  • Knolselder – kruidenolie – ansjovis – kaas

  • Labneh – framboos – crumble